Ser kozi to skarbnica pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim także witaminę A oraz z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, potas czy wapń.
Podstawowym składnikiem koziego sera jest oczywiście pasteryzowane mleko kozie. Poza tym w dobrej jakości serze znajdziemy tylko sól, bakterie fermentacji mlekowej oraz podpuszczkę. Możemy wykorzystać go kanapek, sałatek, makaronów, a nawet pizzy.
Twarożek kozi pieczony z pieczarkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania pieczonego twarożku będą Ci potrzebne:
- 2 okrągłe twarożki kozie po 200g,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 50g roszponki,
- 100g pieczarek,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż w nim twarożki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na 10 minut.
2. Roszponkę opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
3. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry.
4. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, ułóż na niej plastry grzybów i obsmaż.
5. Pomidorki przekrój na pół.
6. Ocet balsamiczny wymieszaj z solą, pieprzem oraz oliwą i dokładnie wymieszaj.
7. Na talerzach ułóż roszponkę, na środku połóż twarożek, obłóż pomidorkami oraz pieczarkami i skrop przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz