marca 28, 2025

Twarożek kozi pieczony z pieczarkami

Ser kozi to skarbnica pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim także witaminę A oraz z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, potas czy wapń.

Podstawowym składnikiem koziego sera jest oczywiście pasteryzowane mleko kozie. Poza tym w dobrej jakości serze znajdziemy tylko sól, bakterie fermentacji mlekowej oraz podpuszczkę. Możemy wykorzystać go kanapek, sałatek, makaronów, a nawet pizzy.


Twarożek kozi pieczony z pieczarkami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania pieczonego twarożku będą Ci potrzebne:

  • 2 okrągłe twarożki kozie po 200g,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 50g roszponki,
  • 100g pieczarek,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż w nim twarożki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na 10 minut.
2. Roszponkę opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
3. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry.
4. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, ułóż na niej plastry grzybów i obsmaż.
5. Pomidorki przekrój na pół.
6. Ocet balsamiczny wymieszaj z solą, pieprzem oraz oliwą i dokładnie wymieszaj.
7. Na talerzach ułóż roszponkę, na środku połóż twarożek, obłóż pomidorkami oraz pieczarkami i skrop przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger