kwietnia 14, 2023

Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem

Jajka zapiekane w kokilkach to pyszna opcja na śniadanie, które możemy dowolnie urozmaicać. Możemy dodać np. pomidory i ser żółty (Pomidor zapiekany z jajkiem), szpinak, szynkę szwarcwaldzką i mozzarellę (Jajka zapiekane w kokilkach) lub szpinak i ulubione przyprawy (Jajka zapiekane ze szpinakiem). Co kto lubi 😉

Dziś ponownie sięgnęłam po szpinak, ale tym razem w towarzystwie koziego sera, suszonych pomidorów i orzechów włoskich.



Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne:

  • 4 jajka,
  • 50g szpinaku baby,
  • 50g miękkiego koziego sera,
  • 4 łyżek śmietany 18%,
  • 2 suszone pomidory,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca,
  • olej rzepakowy do posmarowania kokilek,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cztery żaroodporne kokilki posmaruj olejem.
2. Kokilki wyłóż liśćmi szpinaku i wlej po łyżce śmietany.
3. Wbij do każdej kokilki po jajku, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
4. Wokół jajek rozłóż rozdrobniony kozi ser.
5. Posiekaj orzechy i suszone pomidory i posyp nimi zawartość kokilek.
6. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger