Jajka zapiekane w kokilkach to pyszna opcja na śniadanie, które możemy dowolnie urozmaicać. Możemy dodać np. pomidory i ser żółty (Pomidor zapiekany z jajkiem), szpinak, szynkę szwarcwaldzką i mozzarellę (Jajka zapiekane w kokilkach) lub szpinak i ulubione przyprawy (Jajka zapiekane ze szpinakiem). Co kto lubi 😉
Dziś ponownie sięgnęłam po szpinak, ale tym razem w towarzystwie koziego sera, suszonych pomidorów i orzechów włoskich.
Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne:
- 4 jajka,
- 50g szpinaku baby,
- 50g miękkiego koziego sera,
- 4 łyżek śmietany 18%,
- 2 suszone pomidory,
- 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca,
- olej rzepakowy do posmarowania kokilek,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cztery żaroodporne kokilki posmaruj olejem.
2. Kokilki wyłóż liśćmi szpinaku i wlej po łyżce śmietany.
3. Wbij do każdej kokilki po jajku, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
4. Wokół jajek rozłóż rozdrobniony kozi ser.
5. Posiekaj orzechy i suszone pomidory i posyp nimi zawartość kokilek.
6. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję :)
Usuń