stycznia 13, 2020

Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka w kokilkach to danie moim zdaniem niebanalne i, przede wszystkim, bardzo smaczne 馃槉
Wygl膮daj膮 艂adnie, s膮 proste w przygotowaniu i mog膮 stanowi膰 艣niadanie same w sobie lub mo偶na poda膰 je jako dodatek.
Mo偶na te偶 przygotowa膰 je na wiele r贸偶nych sposob贸w - w zale偶no艣ci co kto lubi.


Ja do zapieczenia jajek u偶y艂am kokilek, ale r贸wnie dobrze sprawdz膮 si臋 ma艂e foremki 偶aroodoporne czy silikonowe foremki do muffinek.

Jajka zapiekane w kokilkach - przepis na 2 porcje

Do przygotowania jajek b臋dziesz potrzebowa膰:
  • gar艣膰 szpinaku baby,
  • p贸艂 cebuli,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 艂y偶k臋 oleju,
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 jajka,
  • 2 plastry mozzarelli,
  • z膮bek czosnku,
  • s贸l i pieprz do smaku.

1. Cebul臋 i czosnek posiekaj.
Warto zrobi膰 to chwil臋 wcze艣niej, aby m贸c w pe艂ni wykorzysta膰 ich w艂a艣ciwo艣ci.
2. Pomidorki pokr贸j w 膰wiartki.
3. Na patelni rozgrzej olej, usma偶 cebul臋, czosnek i szpinak, dodaj s贸l i pieprz.
4.  Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.
5. Kokilki spryskaj lekko olejem, na dnie u艂贸偶 na krzy偶 po 2 plastry szynki i wywi艅 na boki.
6. Na dno wy艂贸偶 farsz z patelni i pokrojone pomidorki.
7. Na wierzch wybij po jajku i do艂贸偶 z boku po plasterku mozzarelli. Dodaj szczypt臋 soli i pieprzu.
8. Kokilki wstaw do piekarnika i piecz 10 minut.


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger