kwietnia 17, 2023

Łosoś ze szpinakiem i szparagami

Sezon na szparagi co prawda w pełni jeszcze się nie zaczął, ale możemy już kupić je w niektórych sklepach.

A ponieważ moja mama uwielbia szparagi i tęskni za nimi cały rok, gdy tylko sezon dobiegnie końca, nie mogłam przejść obojętnie i kupiłam już pierwszy pęczek 😉



Łosoś ze szpinakiem i szparagami - przepis

Do przygotowania łososia będą Ci potrzebne:

  • 600g łososia,
  • 400g mrożonego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek szparagów,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Łososia dopraw solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki, po czym odłóż na chwilę.
2. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, usmaż szpinak z czosnkiem i dopraw solą.
4. Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła i obsmaż szparagi ze wszystkich stron.
5. Trzecią patelnię wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim porcje łososia i smaż ze wszystkich stron.
6. Na talerzu wyłóż szpinak, dodaj łososia i szparagi. Podaj z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger