listopada 27, 2020

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka na śniadanie to popularna opcja.

Najczęściej jadamy je w postaci jajecznicy, omletów lub jajek gotowanych na miękko lub twardo.

Choć jednak klasyka nie jest zła, nie musimy się do niej ograniczać. Dlatego tym razem postawiłam ja jajka zapiekane ze szpinakiem. Są łatwe w przygotowaniu, choć wymagają troszkę więcej czasu, który spędzą w piekarniku - trzeba więc wykazać się odrobiną cierpliwości czekając na śniadanie 😉

 


Jajka zapiekane ze szpinakiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania jajek będziesz potrzebować:

  • 4 jajka,
  • 150g szpinaku baby,
  • 200ml mleka,
  • łyżkę masła,
  • łyżkę mąki pszennej,
  • pół łyżeczki papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kiełki słonecznika.

 

1. Umyty szpinak wrzuć do miski, zalej wrzątkiem i zblanszuj. Po minucie odcedź na sicie.

2. W garnku rozpuść masło, dosyp mąkę, przypraw solą, pieprzem i papryką, stopniowo dodając mleko. Mieszaj do powstania sosu.

3. Na koniec dodaj do garnka szpinak i podgotuj jeszcze 2 minuty.

4. Do kokilek wlej masę szpinakową, na wierzch wybij jajka, dopraw solą i pieprzem.

5. Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 20-25 minut.

6. Gotowe jajka posyp kiełkami słonecznika.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger