listopada 28, 2020

Placki z dyni

Choć halloween już dawno za nami, sezon na dynię wciąż trwa.

Warto z tego korzystać - dynia jest dość wszechstronnym warzywem, możemy przygotować ją zarówno na wytrwanie, jak i na słodko. Świetnie nada się do przygotowania zupy, sałatki, surówki czy ciasta.

Parę słów więcej a' propos dyni napisałam przy okazji przepisu na halloweenową zupę dyniową.

Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania kolacji. Za oknem ciemno i zimno, u mnie na talerzu pojawiły się więc cieplutkie placuszki dyniowe.


Placki z dyni - przepis na 4 porcje

Do przygotowania placków będziesz potrzebować:

  • 450g obranej dyni,
  • 2 jajka,
  • 150g mąki pszennej,
  • szklankę kefiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

1. Czosnek i szczypiorek posiekaj.

Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.

2. Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z jajkami, mąką i kefirem.

3. Do masy dodaj szczypior, czosnek, dopraw solą i pieprzem, po czym ponownie wymieszaj.

4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger