Listopad i grudzień to z pewnością nie jest sezon na świeżą sałatę masłową - bardzo szybko więdnie, no i przede wszystkim jest mniej smaczna zimą.
Jednak jeśli brakuje Wam zieleni na talerzu, możecie spokojnie zastąpić ją sałatą lodową. Możemy kupować ją przez cały rok nie martwiąc się o duże zmiany w smaku, możemy też dość długo ją przechowywać. Poza tym fajnie chrupie podczas jedzenia (nie bez powodu nazywa się ją sałatą kruchą).
Dlatego dzisiaj proponuję Wam surówkę z sałatą lodową w roli głównej.
Surówka z sałaty lodowej z warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
- sałatę lodową,
- 3 marchewki,
- 3 ogórki kiszone,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżkę musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku.
1. Sałatę pokrój w większą kostkę.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Ogórki pokrój w mniejszą kostkę.
4. Jogurt i musztardę wymieszaj z solą i pieprzem.
5. Warzywa wrzuć do miski, zalej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz