listopada 30, 2020

Surówka z sałaty lodowej z warzywami

Listopad i grudzień to z pewnością nie jest sezon na świeżą sałatę masłową - bardzo szybko więdnie, no i przede wszystkim jest mniej smaczna zimą.

Jednak jeśli brakuje Wam zieleni na talerzu, możecie spokojnie zastąpić ją sałatą lodową. Możemy kupować ją przez cały rok nie martwiąc się o duże zmiany w smaku, możemy też dość długo ją przechowywać. Poza tym fajnie chrupie podczas jedzenia (nie bez powodu nazywa się ją sałatą kruchą).

Dlatego dzisiaj proponuję Wam surówkę z sałatą lodową w roli głównej.


Surówka z sałaty lodowej z warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:

  • sałatę lodową,
  • 3 marchewki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżkę musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku.

 

1. Sałatę pokrój w większą kostkę.

2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3. Ogórki pokrój w mniejszą kostkę.

4. Jogurt i musztardę wymieszaj z solą i pieprzem.

5. Warzywa wrzuć do miski, zalej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i posyp szczypiorkiem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger