grudnia 05, 2020

Koktajl gruszkowy z orzechami

Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia dotyczące ilości spożywanych warzyw i owoców nie zmieniają się już od lat - powinniśmy jeść co najmniej 5 porcji dziennie, w tym co najmniej 3 porcje warzyw i co najmniej 2 porcje owoców.

Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść ich więcej 😉

Kolejnym ważnym zaleceniem jest spożywanie co najmniej dwóch porcji mleka lub jego przetworów dziennie. Niestety badania wskazują, że od 20 do nawet 55% dorosłych Polaków może mieć dietę niedoborową w wapń, co niestety może skutkować rozwojem takich chorób, jak osteoporoza, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu II.

Dbajmy więc o to, by nasza dieta dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników.

Jeśli chodzi o nabiał i owoce, to bardzo łatwo połączyć te dwie grupy produktów - możecie przygotować z nich koktajl owocowy. A jeśli dodacie jeszcze do niego źródło zdrowych tłuszczów w postaci orzechów, to już w ogóle samo zdrowie 😄

Pomysłów na koktajle jest wiele, na moim blogu także trochę ich już znajdziecie (szukajcie tutaj). Zazwyczaj możecie przygotować go z tego, co akurat macie w kuchni - szklanka mleka lub jogurt, do tego porcja owoców, ewentualnie jakiś dodatek orzechów i pyszne drugie śniadanie gotowe!


Koktajl gruszkowy z orzechami - przepis na 1 porcję

Do przygotowania koktajlu będziesz potrzebować:

  • szklankę jogurtu naturalnego,
  • gruszkę,
  • łyżeczkę mielonego siemienia lnianego,
  • łyżeczkę posiekanych orzechów włoskich.

 

1. Gruszkę obierz i usuń gniazdo nasienne.

2. Gruszkę, jogurt i siemię lniane zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Koktajl przelej do szklanki i posyp posiekanymi orzechami.



2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger