Ostatnimi dniami panuje istne dyniowe szaleństwo.
Nic dziwnego, w końcu nadchodzi Halloween.
Choć sama nigdy specjalnie nie świętowałam Halloween (nie te czasy, chyba trochę za stara już jestem na zbieranie cukierków 😉), to nie mam nic przeciwko Halloween w mojej kuchni 😄
Dlatego dzisiaj na obiad będzie zupa dyniowa.
Dynia
Chyba dla wszystkich pierwszym kulinarnym skojarzeniem z Halloween będzie dynia (może poza dziećmi - dla nich to będą cukierki).
Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków.
W Europie stosunkowo długo była nieznanym warzywem - na Stary Kontynent trafiła dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki przez Kolumb.
Do Polski trafiła w XVI w. i początkowo wykorzystywana była jako roślina lecznicza.
Dynie potrafi osiągać olbrzymie rozmiary - rekordzistki osiągają nawet 400kg, a ponoć największa polska dynia ważyła aż 773 kg!
Takiego giganta co prawda nie kupimy w sklepie, ale te mało, kilkukilogramowe spokojnie nam wystarczą 😉
Wartości odżywcze dyni
Dynia, a konkretnie jej miąższ, to bardzo bogate źródło β-karotenu, czyli prowitaminy A.
Znajdziemy tam również duże ilości witaminy C, E oraz potasu.
Duża ilość wody (nawet do 90%) sprawia, że dynia jest warzywem niskokalorycznym - w 100g znajduje się 28 kcal.
Mówiąc o dyni nie możemy zapomnieć także o jej pestkach. Są one przede wszystkim doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego.
Pestki są także źródłem potasu, magnezu oraz cynku.
Halloweenowa zupa dyniowa - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 1kg dyni,
- 2 ziemniaki,
- 4 jabłka,
- 2 szalotki,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczkę mielonej kolendry,
- łyżeczkę startego imbiru,
- 300ml bulionu warzywnego,
- puszkę mleczka kokosowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Posiekaj szalotki i czosnek.
Czosnek warto posiekać kilka minut przed podsmażeniem na oleju, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. Wlej do garnka łyżeczkę oleju, przesmaż na nim pokrojone warzywa z posiekanymi szalotkami i czosnkiem.
4. Wlej do garnka z warzywami bulion (tutaj znajdziesz przepis na pyszny domowy bulion warzywny), dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
5. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki.
6. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, przesmaż na nim pokrojone jabłka i dodaj do zupy.
7. Dodaj do zupy mleczko kokosowe i gotuj kilka minut.
8. Zblenduj zupę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem możesz dodać jeszcze kilka plasterków jabłka i łyżeczkę jogurt.
Ze względu na Halloween podałam zupę z dyni w... dyni 😄
Ale równie dobrze będzie smakować na zwykłym talerzu 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz