października 31, 2019

Halloweenowa zupa dyniowa

Ostatnimi dniami panuje istne dyniowe szaleństwo.
Nic dziwnego, w końcu nadchodzi Halloween.



Choć sama nigdy specjalnie nie świętowałam Halloween (nie te czasy, chyba trochę za stara już jestem na zbieranie cukierków 😉), to nie mam nic przeciwko Halloween w mojej kuchni 😄
Dlatego dzisiaj na obiad będzie zupa dyniowa.

Dynia

Chyba dla wszystkich pierwszym kulinarnym skojarzeniem z Halloween będzie dynia (może poza dziećmi - dla nich to będą cukierki).

Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków. 
W Europie stosunkowo długo była nieznanym warzywem - na Stary Kontynent trafiła dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki przez Kolumb.
Do Polski trafiła w XVI w. i początkowo wykorzystywana była jako roślina lecznicza.

Dynie potrafi osiągać olbrzymie rozmiary - rekordzistki osiągają nawet 400kg, a ponoć największa polska dynia ważyła aż 773 kg!
Takiego giganta co prawda nie kupimy w sklepie, ale te mało, kilkukilogramowe spokojnie nam wystarczą 😉
Wartości odżywcze dyni

Dynia, a konkretnie jej miąższ, to bardzo bogate źródło β-karotenu, czyli prowitaminy A.
Znajdziemy tam również duże ilości witaminy C, E oraz potasu.

Duża ilość wody (nawet do 90%) sprawia, że dynia jest warzywem niskokalorycznym - w 100g znajduje się 28 kcal.

Mówiąc o dyni nie możemy zapomnieć także o jej pestkach. Są one przede wszystkim doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego.
Pestki są także źródłem potasu, magnezu oraz cynku.

Halloweenowa zupa dyniowa - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • 1kg dyni,
  • 2 ziemniaki,
  • 4 jabłka,
  • 2 szalotki,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczkę mielonej kolendry,
  • łyżeczkę startego imbiru,
  • 300ml bulionu warzywnego,
  • puszkę mleczka kokosowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj szalotki i czosnek.
Czosnek warto posiekać kilka minut przed podsmażeniem na oleju, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. Wlej do garnka łyżeczkę oleju, przesmaż na nim pokrojone warzywa z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. 
4. Wlej do garnka z warzywami bulion (tutaj znajdziesz przepis na pyszny domowy bulion warzywny), dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
5. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki.
6. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, przesmaż na nim pokrojone jabłka i dodaj do zupy.
7. Dodaj do zupy mleczko kokosowe i gotuj kilka minut.
8. Zblenduj zupę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem możesz dodać jeszcze kilka plasterków jabłka i łyżeczkę jogurt.

Ze względu na Halloween podałam zupę z dyni w... dyni 😄
Ale równie dobrze będzie smakować na zwykłym talerzu 😉


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger