października 31, 2019

Halloweenowa sałatka

Zbliża się halloween, w Polsce coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród najmłodszych.

Coraz częściej organizowane są małe zabawy halloweenowe dla dzieci.
A na takich przyjęciach najczęściej podaje się dzieciom coś słodkiego - zazwyczaj jakieś kupne słodycze.



Pozostając w temacie imprez halloweenowych - dla dzieci i nie tylko - dziś przygotowałam halloweenową sałatkę owocową.
Słodkie, pyszne, zdrowe i podane w typowo halloweenowy sposób 😉

Choć z tym amerykańskim świętem najczęściej kojarzymy dynię, ciężko podać w dyni jedzenie (no chyba, że jest to zupa dyniowa, którą też już przetestowałam) chociażby ze względu na jej zazwyczaj dość duże rozmiary.
Dlatego ja troszkę oszukałam i u mnie dynię udawały grejpfruty 😉
Dzięki temu każdy dostał swoją porcję w specjalnym halloweenowym "opakowaniu".

Halloweenowa sałatka - przepis na 3 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
  • 3 grejpfruty,
  • pomarańczę,
  • gruszkę,
  • mała kiść winogron,
  • suszoną żurawinę,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki miodu.

1. Żurawinę zalej wrzątkiem i zaparz.
2. Owoce umyj.
3. Zetnij wierzch grejpfrutów, wydrąż łyżką miąższ i nożykiem wytnij dowolne miny.
4. Z wydrążonego miąższu grejpfruta usuń białą skórkę.
5. Pomarańcze obierz, podziel na fileciki i pokrój je w kostkę.
6. Gruszkę pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała.
7. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki (ewentualnie kup bezpestkowe).
8. Osącz zalaną wcześniej żurawinę na sicie.
9. Wszystkie owoce wymieszaj z miodem i przełóż do grejpfrutowych miseczek.


Taka halloweenowa sałatka jest fajna i dla młodszych, dla tych trochę starszych.
Kolejnym dużym plusem jest to, że jest bardzo łatwa w przygotowaniu, bez problemu można więc zrobić ją razem z dziećmi, dla których też będzie to dodatkowa atrakcja 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger