Pomidory z mozzarellą, czyli sałatka caprese, to flagowe danie Włoch (dosłownie - w końcu ma kolory włoskiej flagi).
Choć lubię klasyczne dania różnych kuchni świata, nie byłbym sobą, gdybym czasem czegoś przy nich nie zakombinowała.
Tak jak tym razem ;)
Do klasycznych składników, czyli pomidora, mozzarelli i bazylii dodałam awokado, słonecznik, czarnuszkę i czarny sezam.
O tym, jak wybrać dobre awokado pisałam przy okazji pasty z awokado i jajka.
Danie wyszło jeszcze bardziej kolorowe, a dodatki wzbogaciły smak.
Idealnie nada się na kolację, np. z kromką chleba.
Pomidory z mozzarellą i awokado - przepis na 3-4 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 2 pomidory,
- mozzarellę,
- awokado,
- łyżkę pestek słonecznika,
- łyżeczkę czarnego sezamu,
- łyżeczkę czarnuszki,
- sól,
- olej z awokado,
- świeże liście bazylii.
1. Awokado umyj o bierz ze skórki.
2. Pomidory, mozzarellę i awokado pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na talerzu. Posól pomidory niewielką ilością soli.
3. Na patelni upraż słonecznik.
4. Pomidory, mozzarellę i awokado skrop olejem, posyp uprażonym słonecznikiem, czarnuszką i czarnym sezamem.
5. Na wierzchu ułóż liście świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz