października 30, 2019

Pomidory z mozzarellą i awokado

Pomidory z mozzarellą, czyli sałatka caprese, to flagowe danie Włoch (dosłownie - w końcu ma kolory włoskiej flagi).

Choć lubię klasyczne dania różnych kuchni świata, nie byłbym sobą, gdybym czasem czegoś przy nich nie zakombinowała.
Tak jak tym razem ;)

Do klasycznych składników, czyli pomidora, mozzarelli i bazylii dodałam awokado, słonecznik, czarnuszkę i czarny sezam.
O tym, jak wybrać dobre awokado pisałam przy okazji pasty z awokado i jajka.

Danie wyszło jeszcze bardziej kolorowe, a dodatki wzbogaciły smak.
Idealnie nada się na kolację, np. z kromką chleba.

Pomidory z mozzarellą i awokado - przepis na 3-4 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
  • 2 pomidory,
  • mozzarellę,
  • awokado,
  • łyżkę pestek słonecznika,
  • łyżeczkę czarnego sezamu,
  • łyżeczkę czarnuszki,
  • sól,
  • olej z awokado,
  • świeże liście bazylii.

1. Awokado umyj o bierz ze skórki.
2. Pomidory, mozzarellę i awokado pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na talerzu. Posól pomidory niewielką ilością soli.
3. Na patelni upraż słonecznik.
4. Pomidory, mozzarellę i awokado skrop olejem, posyp uprażonym słonecznikiem, czarnuszką i czarnym sezamem.
5. Na wierzchu ułóż liście świeżej bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger