Pomidory zapiekane z jajkiem to świetny pomysł na ciepłe śniadanie.
Co prawda najlepiej przygotować je w weekend, gdy macie więcej czasu, ponieważ dłuższą chwilę muszą spędzić w piekarniku, myślę jednak, że warto 😉
Pomidor zapiekany z jajkiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zapiekanych pomidorów będziesz potrzebować:
- 2 pomidory,
- 4 jajka,
- 16 oliwek,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- kilka listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę i osącz na sicie.
2. Do małych kokilek włóż kawałki pomidorów, pokrojone w plasterki oliwki, posyp posiekaną bazylią i oprósz solą.
3. Na pomidory wybij po jednym jajku i posyp starym serem.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz