Piątek zbliża się wielkimi krokami, można więc zacząć nieśmiało myśleć o weekendzie.
A że u mnie w domu piątek jest niemal równoznaczny z rybą na obiad, to zazwyczaj weekend zaczynamy właśnie rybnym posiłkiem.
Wszystkim, większym i mniejszym, miłośnikom ryb tym razem proponuję pieczonego pstrąga z jabłkami.
Pieczony pstrąg z jabłkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania filetów będziesz potrzebować:
- 4 pstrągi,
- 4 małe jabłka,
- sok z połowy cytryny,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Z pstrągów usuń głowy, płetwy oraz ości (możesz też ograniczyć się wyłącznie do usunięcia płetw).
2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, po czym skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
3. Ryby natrzyj solą i pieprzem.
4. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem i włóż do niego filety.
5. Do każdego fileta włóż tyle jabłek, ile się zmieści, a resztą posyp ryby.
6. Naczynie z pstrągami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz