lipca 01, 2021

Pieczony pstrąg z jabłkami

Piątek zbliża się wielkimi krokami, można więc zacząć nieśmiało myśleć o weekendzie.

A że u mnie w domu piątek jest niemal równoznaczny z rybą na obiad, to zazwyczaj weekend zaczynamy właśnie rybnym posiłkiem.

Wszystkim, większym i mniejszym, miłośnikom ryb tym razem proponuję pieczonego pstrąga z jabłkami.



Pieczony pstrąg z jabłkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania filetów będziesz potrzebować:

  • 4 pstrągi,
  • 4 małe jabłka,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Z pstrągów usuń głowy, płetwy oraz ości (możesz też ograniczyć się wyłącznie do usunięcia płetw).
2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, po czym skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
3. Ryby natrzyj solą i pieprzem.
4. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem i włóż do niego filety.
5. Do każdego fileta włóż tyle jabłek, ile się zmieści, a resztą posyp ryby.
6. Naczynie z pstrągami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger