lipca 05, 2021

Owsiane pancakes na maślance

Pancakes to klasyczne amerykańskie, puszyste placuszki, które zazwyczaj podawane są z syropem klonowym. To jedna z ulubionych opcji śniadaniowych Amerykanów, szczególnie tych najmłodszych. Gdy sama byłam dzieckiem zawsze z zazdrością patrzyłam na bohaterów amerykańskich seriali jedzących na śniadanie puszyste pancakes polane dużą ilością syropu i marzyłam, że pewnego dnia sama będę mogła zjeść takie cudo.

Dzisiaj klasyczne pancakes zalane syropem klonowym nie znajdują się co prawda na liście moich opcji śniadaniowych, ale wariacje na ich temat już jak najbardziej - bo kto mi zabroni zastąpić mąkę pszenną jej owsianym odpowiednikiem, a syrop klonowy jogurtem naturalnym i odrobiną miodu?



Owsiane pancakes na maślance - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pancakes będą Ci potrzebne:

  • szklanka mąki owsianej,
  • szklanka maślanki,
  • jajko,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka ksylitolu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • jogurt naturalny i miód do polania.

1. Rozpuść masło.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i ksylitolem.
3. W drugim naczyniu roztrzep widelcem maślankę z masłem i jajkiem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Stopniowo dosypuj mąkę jednocześnie miksując i odstaw na 20 minut.
5. Po tym czasie ponownie wymieszaj.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż małe pancakes (w razie potrzeby możesz dodać drugą łyżkę oleju).
7. Usmażone pancakes podawaj z jogurtem i miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger