Ciasto pszenne stosunkowo łatwo zabarwić naturalnymi produktami. Wystarczy trochę soku z buraka, aby otrzymać czerwone naleśniki (Buraczane naleśniki) czy trochę szpinaku, aby przygotować zielone kopytka (Kopytka Shreka).
W przypadku pierogów jest to równie proste - ciastu możemy łatwo nadać barwę dodając np. przygotowany wcześniej szpinak.
Zielone pierogi z serem - przepis na
Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne:
- 400g mąki semoliny (lub zwykłej pszennej typ 550) + do posypania blatu,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 100g mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 200g twarogu półtłustego,
- 100g fety,
- 50g suszonych pomidorów,
- żółtko,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek obierz i posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, szpinak i sól, smaż do odparowania wilgoci, po czym ostudź.
3. Mąkę wymieszaj ze szpinakiem i dolej tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto.
4. Ciasto wyrób, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na chwilę.
5. Posiekaj suszone pomidory.
6. Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem, dodaj żółtko i suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem.
7. Blat podsyp mąką, rozwałkuj ciasto, wytnij kółka. Na każde kółeczko nałóż farsz i zlep pierogi.
8. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz