Zupa ogórkowa to jedna z popularniejszych zup na polskich stołach.
Ja także ją uwielbiam - na moim blogu znajdziecie już przepisy na zupę ogórkową oraz na zupę-krem z kiszonych ogórków.
Obie te zupy wymagają jednak ogórków kiszonych.
Ogórki kiszone możemy bez problemu kupić cały rok, więc i zupami na ich bazie możemy się cieszyć zawsze, gdy tylko dusza zapragnie.
Ja jednak, korzystając z końcówki sezonu na świeże ogórki, postanowiłam przygotować zupę właśnie na ich bazie, zamiast wykorzystać w tym celu ukiszone warzywa.
Nie rozczarowałam się - zupa wyszła pyszna, choć zdecydowanie delikatniejsza w smaku.
Zupa z zielonych ogórków - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 5 ogórków,
- litr bulionu warzywnego,
- łyżeczkę mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- natkę pietruszki,
- 2 łyżki jogurtu greckiego.
1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozpuść masło, dodaj ogórki i smaż je kilkanaście minut aż do odparowania wody.
3. W garnku zagotuj litr bulionu (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i dodaj podduszone ogórki.
4. W kubeczku wymieszaj mąkę z jogurtem, zahartuj mieszaninę kilkoma łyżkami gorącego wywaru, żeby się nie zważyła, dodaj do bulionu i wymieszaj rózgą, aby nie dopuścić do powstania grudek.
5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupę najlepiej podawać z grzankami - ja zdecydowałam się na grzanki z chleba razowego. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz