Zupa ogórkowa to jedna z bardziej popularnych tradycyjnych polskich zup, a przygotowana z ogórków ukiszonych samodzielnie latem smakuje jeszcze lepiej.
A wiadomo, jak to z klasyką bywa - co dom, to przepis 😉
Ta zupa to dla mnie wspomnienie dzieciństwa - pyszny, lekko
kwaskowy i bardzo charakterystyczny smak, zawsze była jedną z moich
ulubionych zup.
W moim rodzinnym domu zupa ogórkowa zawsze występowała w wersji z ziemniakami, choć wiem, że istnieje także wersja z ryżem - kiedyś z ciekawości na pewno spróbuję taką zrobić.
Ale dziś klasycznie, z ziemniaczkami.
Zupa ogórkowa z ziemniakami - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 2,5l wody,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 5 średnich ziemniaków,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- domowa przyprawa do zupy,
- 8 ogórków kiszonych,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz.
1. Mięso przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Żeby wywar był mniej tłusty odetnij tłuszcz i obierz kurczaka ze skóry.
2. Wrzuć kurczaka do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i domową przyprawę do zupy i zalej wodą.
3. Obierz marchewki i pietruszki, zetrzyj na grubej tarce.
4. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż starte warzywa, po czym dodaj do garnka.
5. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj 30 minut.
6. W tym czasie na grubej tarce zetrzyj ogórki kiszone i dodaj do zupy. Gotuj kolejne 30 minut, po czym dolej wodę z kiszenia ogórków.
7. Dopraw pieprzem, a po sprawdzeniu smaku możesz ewentualnie dodać jeszcze trochę soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz