października 01, 2019

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z  bardziej popularnych tradycyjnych polskich zup, a przygotowana z ogórków ukiszonych samodzielnie latem smakuje jeszcze lepiej.
A wiadomo, jak to z klasyką bywa - co dom, to przepis 😉

Ta zupa to dla mnie wspomnienie dzieciństwa - pyszny, lekko kwaskowy i bardzo charakterystyczny smak, zawsze była jedną z moich ulubionych zup.

W moim rodzinnym domu zupa ogórkowa zawsze występowała w wersji z ziemniakami, choć wiem, że istnieje także wersja z ryżem - kiedyś z ciekawości na pewno spróbuję taką zrobić.
Ale dziś klasycznie, z ziemniaczkami.

Zupa ogórkowa z ziemniakami - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 2,5l wody,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • domowa przyprawa do zupy,
  • 8 ogórków kiszonych,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz.

1. Mięso przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Żeby wywar był mniej tłusty odetnij tłuszcz i obierz kurczaka ze skóry.
2. Wrzuć kurczaka do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i domową przyprawę do zupy i zalej wodą.
3. Obierz marchewki i pietruszki, zetrzyj na grubej tarce.
4. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż starte warzywa, po czym dodaj do garnka.
5. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj 30 minut.
6. W tym czasie na grubej tarce zetrzyj ogórki kiszone i dodaj do zupy. Gotuj kolejne 30 minut, po czym dolej wodę z kiszenia ogórków.
7. Dopraw pieprzem, a po sprawdzeniu smaku możesz ewentualnie dodać jeszcze trochę soli.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger