Na drugie śniadanie zazwyczaj jadamy kanapki - jest to szybkie i proste rozwiązanie.
Czasem jednak mamy już dość kanapek - w końcu zdarza nam się jeść chleb na śniadanie i kolację.
Nadmierna ilość pieczywa w diecie nie działa na nas zbyt korzystnie, warto więc komponować posiłki, w których będziemy mogli z niego zrezygnować.
Dobrym rozwiązaniem jest sałatka - możemy ją przygotować niemal z dowolnych składników, które znajdziemy w domu.
Ja dzisiaj użyłam miksu sałat i gruszki, które akurat miałam w swojej kuchni.
Sałatka z gruszką - przepis na 2-3 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 150g dowolnego miksu sałat,
- 1 gruszkę,
- garść orzechów pekan,
- garść słonecznika,
- 2 łyżki oleju lnianego.
2. Gruszkę pokrój w kostkę, pokrój orzechy.
3. Rozgrzej patelnię i upraż na niej orzechy oraz słonecznik.
4. Wymieszaj sałatę z kawałkami gruszki, posyp orzechami i słonecznikiem.
5. Polej olejem lnianym.
Ja użyłam orzechów pekan i słonecznika, ponieważ miałam je w szafce. Równie dobrze możecie wykorzystać inne orzechy czy pestki dyni.
Olej lniany możecie zastąpić oliwą z oliwek.
Sałatka przyjmie niemal wszystko 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz