listopada 07, 2019

Zupa-krem z kiszonych ogórków

Zupa ogórkowa jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach.
Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę.

Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków. 


Ogórki kiszone

Dzięki zawartości bakterii mlekowych ogórki kiszone są naturalnymi probiotykami. Oznacza to, że wspomagają naszą odporność oraz procesy trawienia.
Ogórki kiszone dostarczają niewiele kalorii, a także są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości - szczególnie zadowolone więc będą z tego osoby starające się zgubić kilka kilogramów.
Dodatkowo błonnik pomoże w zapobieganiu wzdęciom.

Proces fermentacji, któremu poddawane są ogórki sprawia, że stają się ona prawdziwą skarbnicą witaminy C - jest jej nawet 2 raz więcej, niż w świeżych ogórkach.
Poza tym kiszone ogórki dostarczą nam także witaminę K, która wpływa na krzepliwość krwi, a także witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Sok z kiszonych ogórków to ponoć doskonałe lekarstwo na kaca. Co prawda nigdy nie miałam potrzeby sprawdzać tego na sobie, ale ponoć działa 😉

Ogórki kiszone na cenzurowanym

Choć kiszone ogórki mają wiele zalet i korzystnie wpływają na nasze zdrowie, to jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na jedzenie ich, gdy tylko najdzie ich ochota.
Chyba jedynym minusem kiszonek jest stosunkowo duża ilość soli. Osoby z nadciśnieniem lub będące na diecie niskosodowej nie powinny więc jeść ich w dużych ilościach.


Ogórki kiszone a kwaszone

Jeśli kupujecie ogórki w sklepie, przeczytajcie dokładnie, co jest napisane na opakowaniu. 
Kwaszone i kiszone to nie są synonimy.
Kwaszenie to proces zachodzący przez dodatek octu, nie jest to naturalnie zachodzący proces. Niektórzy producenci wykorzystują brak wiedzy u konsumentów uzyskując gotowy produkt w znacznie krótszym czasie, niż podczas tradycyjnego kiszenia. Warto jednak wiedzieć, że ogórki kwaszone nie są tak zdrowe i wartościowe jak ich kiszone odpowiedniki.

Zupa krem z ogórków kiszonych - przepis na 6 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pietruszkę,
  • marchewkę,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 2 litry bulionu,
  • 500g kiszonych ogórków,
  • łodyżkę szczypioru,
  • pieprz do smaku.

1. Cebulę pokrój w grubą kostkę, a czosnek posiekaj.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Pietruszkę i marchew umyj i razem z ziemniakami obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę.
3. Ogórki osącz z zalewy i też pokrój na średniej wielkości kawałki.
4. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem i chwilę przesmaż, po czym dodaj pietruszkę, marchew i ziemniaki.
5. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i kminek, przesmaż mieszając.
6. Zalej wszystko ciepłym bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i gotuj przez 20 minut.
7. Po tym czasie dodaj ogórki kiszone i gotuj przez kolejne 20 minut. Ogórki dodawaj na końcu, ponieważ zakwaszają one zupę, a w środowisku kwaśnym wszystkie warzywa gotują się dłużej. Jeśli dodasz ogórki razem z resztą warzyw, będą one po prostu twarde.
8. Zupę zmiksuj, dodaj pieprz do smaku, a przed podaniem dodaj pokrojony szczypiorek i opcjonalnie łyżeczkę jogurtu naturalnego.

Ponieważ ogórki kiszone są słone same w sobie, do zupy nie dodawaj już soli - i tak będzie słona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger