września 05, 2020

Ryż z zielonymi warzywami

Lubię kolacje na ciepło.

Klasyczne kanapki nie są złe, choć dość szybko mi się nudzą.

Dlatego gdy tylko mam czas (i siłę) kombinuję z potrawami na ciepło.

Dziś padło na ryż z dodatkiem zielonych warzyw - ciepłe, pyszne i proste do zrobienia danie w stylu azjatyckim. A że zielony, to mój ulubiony kolor, więc kolacja była także ucztą dla moich oczu 😄


Ryż z zielonymi warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować:

  • 200g ryżu jaśminowego,
  • 150g fasolki szparagowej,
  • 100g kapusty pekińskiej,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • cebulę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • łyżkę sosu sriracha,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • szczypior,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione kiełki.

 

1. W osolonej wodzie ugotuj ryż.

2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo.

3. Posiekaj cebulę i czosnek.

Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.

4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa.

5. W miseczce roztrzep jajka z sosem sriracha oraz sosem sojowym.

6. Posiekaj kapustę pekińską, dodaj na patelnię, zalej roztrzepanymi jajkami i szybko zamieszaj. Następnie dodaj odsączone ryż i fasolkę.

7. Gotowe danie przełóż do miseczek, posyp posiekanym szczypiorem i ulubionymi kiełkami.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger