Lubię kolacje na ciepło.
Klasyczne kanapki nie są złe, choć dość szybko mi się nudzą.
Dlatego gdy tylko mam czas (i siłę) kombinuję z potrawami na ciepło.
Dziś padło na ryż z dodatkiem zielonych warzyw - ciepłe, pyszne i proste do zrobienia danie w stylu azjatyckim. A że zielony, to mój ulubiony kolor, więc kolacja była także ucztą dla moich oczu 😄
Ryż z zielonymi warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować:
- 200g ryżu jaśminowego,
- 150g fasolki szparagowej,
- 100g kapusty pekińskiej,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- cebulę,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- łyżkę sosu sriracha,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- szczypior,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione kiełki.
1. W osolonej wodzie ugotuj ryż.
2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo.
3. Posiekaj cebulę i czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa.
5. W miseczce roztrzep jajka z sosem sriracha oraz sosem sojowym.
6. Posiekaj kapustę pekińską, dodaj na patelnię, zalej roztrzepanymi jajkami i szybko zamieszaj. Następnie dodaj odsączone ryż i fasolkę.
7. Gotowe danie przełóż do miseczek, posyp posiekanym szczypiorem i ulubionymi kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz