Ciecierzycę możemy wykorzystać na wiele sposobów - może być składnikiem gulaszu, sałatki czy pasty do kanapek.
Ja lubię wykorzystywać ją też przy robieniu czegoś słodkiego.
Na blogu możecie już znaleźć przepisy na Pikantne kulki z cieciorki oraz Pralinki z ciecierzycy.
Dziś akurat miałam dobry dzień, postanowiłam więc znowu wyczarować coś słodkiego. A że w szafce akurat stała puszka ciecierzycy, to stała się ona podstawą moich ciasteczek.
Ciastka z cieciorki - przepis
Do przygotowania ciastek będziesz potrzebować:
- puszkę ciecierzycy,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 4 łyżki mąki pszennej graham,
- garść suszonej żurawiny,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
1. Ciecierzycę osącz z zalewy. Dodaj masło orzechowe i syrop klonowy, po czym zmiksuj na gładką masę.
2. Do miski ze zblendowaną masą dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrób gładkie ciasto.
3. Do ciasta dodaj żurawinę i ponownie wyrób.
4. Uformuj kuleczki, lekko spłaszcz je w dłoniach, wyłóż na blachę pokrytą pergaminem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz