września 09, 2020

Ciastka z cieciorki

Ciecierzycę możemy wykorzystać na wiele sposobów - może być składnikiem gulaszu, sałatki czy pasty do kanapek.

Ja lubię wykorzystywać ją też przy robieniu czegoś słodkiego.

Na blogu możecie już znaleźć przepisy na Pikantne kulki z cieciorki oraz Pralinki z ciecierzycy.

Dziś akurat miałam dobry dzień, postanowiłam więc znowu wyczarować coś słodkiego. A że w szafce akurat stała puszka ciecierzycy, to stała się ona podstawą moich ciasteczek.


 

Ciastka z cieciorki - przepis

Do przygotowania ciastek będziesz potrzebować:

  • puszkę ciecierzycy,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 4 łyżki mąki pszennej graham,
  • garść suszonej żurawiny,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

 

1. Ciecierzycę osącz z zalewy. Dodaj masło orzechowe i syrop klonowy, po czym zmiksuj na gładką masę.

2. Do miski ze zblendowaną masą dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrób gładkie ciasto.

3. Do ciasta dodaj żurawinę i ponownie wyrób.

4. Uformuj kuleczki, lekko spłaszcz je w dłoniach, wyłóż na blachę pokrytą pergaminem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger