sierpnia 04, 2020

Stek z kalafiora

Kalafior to warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.
Kto nie jadł nigdy zupy kalafiorowej (czy choćby jarzynowej) albo gotowanego kalafiora z zasmażką jako surówkę?

Kalafior możemy jednak przygotować także na kilka mniej oczywistych sposobów.
Ja przygotowałam już grzanki z kalafiorem na kolację, kotlet mielony z kalafiorem, a nawet puree z kalafiora.

Dziś przyszła pora na kolejny eksperyment - stek z kalafiora.

Stek z kalafiora - przepis

Do przygotowania steku będziesz potrzebować:
  • kalafior,
  • pół łyżeczki papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kalafiora pokrój w 2-3 centymetrowe plastry i przypraw.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kalafiora z obu stron.


Jeśli uda Wam się kupić kalafior z liśćmi (w sklepie nie jest to łatwe, ale na rynku warzywnym z nie ma z tym problemu) nie wyrzucajcie ich, tylko usmażcie - stanowią wtedy świetny dodatek do obiadu. Przepis na smażone liście kalafiora znajdziecie tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger