Kalafior to warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.
Kto nie jadł nigdy zupy kalafiorowej (czy choćby jarzynowej) albo gotowanego kalafiora z zasmażką jako surówkę?
Kalafior możemy jednak przygotować także na kilka mniej oczywistych sposobów.
Ja przygotowałam już grzanki z kalafiorem na kolację, kotlet mielony z kalafiorem, a nawet puree z kalafiora.
Dziś przyszła pora na kolejny eksperyment - stek z kalafiora.
Stek z kalafiora - przepis
Do przygotowania steku będziesz potrzebować:
- kalafior,
- pół łyżeczki papryki,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kalafiora pokrój w 2-3 centymetrowe plastry i przypraw.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kalafiora z obu stron.
Jeśli uda Wam się kupić kalafior z liśćmi (w sklepie nie jest to łatwe, ale na rynku warzywnym z nie ma z tym problemu) nie wyrzucajcie ich, tylko usmażcie - stanowią wtedy świetny dodatek do obiadu. Przepis na smażone liście kalafiora znajdziecie tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz