lipca 30, 2020

Grzanki z awokado i pomidorem

Grzanki to fajny pomysł na kolację - ciepły, szybki do przygotowania posiłek.

Najczęściej kojarzymy je z serem, co bardziej wymagający dodają wędlinę lub pieczarki.

A co byście powiedzieli na grzanki z awokado i pomidorami?
Ja jestem nimi absolutnie zachwycona - proste, zdrowe, a jakie pyszne 😍
Spróbujcie, naprawdę warto!

Grzanki z awokado i pomidorem - przepis na 2 porcje

Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować:
  • 4 kromki chleba,
  • 2 pomidory,
  • awokado,
  • 3 gałązki zielonej bazylii,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek posiekaj, zalej oliwą, dodaj suszoną bazylię, sól i pieprz.
2. Kromki chleba posmaruj przyprawioną oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5-7 minut. 
3. Pomidory sparz i obierz, usuń pestki łyżeczką i pokrój je w kostkę.
4. Awokado wydrąż, pokrój w kostkę i zalej sokiem z cytryny.
5. Pomidory i awokado wrzuć do miseczki z resztką oliwy, dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj i wyłóż na gotowe grzanki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger