Robiliście już w tym roku ogórki małosolne?
Sezon co prawda ma się już powoli ku końcowi, ale wciąż możecie kupić pyszne ogórki gruntowe i przygotować z nich doskonałe przetwory - np. właśnie ogórki małosolne.
Sposobów na przygotowanie ogórków małosolnych jest zapewne kilka (albo i więcej), ja jednak trzymam się sprawdzonego przepisu mojej mamy - jak dla mnie smakują najlepiej 😉
Takie ogórki dobre są już po 2-3 dniach, nie potrzeba więc iście anielskiej cierpliwości. Powinniśmy zjeść je w ciągu tygodnia, jeśli jednak chcecie przechować je dłużej przełóżcie je do słoika z zalewą, zakręćcie i wstawcie do lodówki.
Ogórki kiście w szklanym słoiku lub kamionkowym naczyniu.
Ogórki małosolne - przepis
Do przygotowania ogórków będziesz potrzebować:
- 1,5kg małych ogórków gruntowych,
- główkę czosnku,
- kilka gałązek kopru,
- 10cm korzeń chrzanu,
- kilka liście chrzanu, porzeczki lub wiśni,
- 2 litry wody,
- 2 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej.
1. Ogórki i wszystkie dodatki dokładnie umyj i osusz.
2. Zagotuj zalewę z wody i soli.
3. Wyparz naczynie, do którego włożysz ogórki.
4. Odetnij odrobinę końcówki ogórków, przekrój główkę czosnku na pół, a chrzan pokrój na mniejsze kawałki.
5. Na dno naczynia włóż część kopru, połówkę czosnku, chrzanu i liści, następnie ułóż ciasno ogórki, a pomiędzy nie wciśnij resztę dodatków, po czym zalej słoną zalewą tak, żeby ogórki były zakryte.
6. Jeśli robisz ogórki w słoiku nie zakręcaj go, najlepiej przykryć go gazą (dzięki czemu będzie dostęp powietrza), a jeśli przygotowujesz je w większym naczyniu przykryj je talerzykiem, na który połóż czysty, wyparzony w piekarniku kamień albo mały słoik napełniony wodą. Powstrzyma to ogórki przed wypłynięciem z zalewy.
Ja zalewam ogórki gorącą zalewą, dzięki czemu ogórki są gotowe już po 2-3 dniach.
Możecie też zalać ogórki zimną zalewą, wtedy jednak będą kisiły się 2 dni dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz