listopada 05, 2019

Grzanki z kalafiorem

Grzanki to jedno z prostszych i szybszych dań - idealne na szybkie śniadanie lub leniwą kolację. Równie dobrze sprawdzają się też na imprezach, gdy zabrakło już przekąsek 😁

Klasyczne grzanki kojarzą nam się z pieczarkami, może jakąś szynką, no i oczywiście nieodłącznym żółtym serem.
Ja dziś pokarzę Wam sposób na przygotowanie nieco grzanek, z wykorzystaniem kalafiora.

Grzanki są wyśmienite, zjedzą je nawet osoby, które warzywa na co dzień obchodzą szerokim łukiem.

Grzanki z kalafiorem - przepis na 10 sztuk (5 porcji)

Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować:
  • 1 dużego kalafiora,
  • 3 cebule,
  • 3 jajka,
  • łyżkę oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 100g żółtego sera,
  • szczyptę anyżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natkę pietruszki,
  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego. 

1. Kalafior umyj i podziel na różyczki.
2. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i cukier i ugotuj różyczki kalafiora do miękkości.
3. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
4. Obierz i posiekaj cebulę.
5. Po ugotowaniu odcedź kalafior.
6. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
7. Na patelnię dodaj różyczki kalafiora i chwilę podgrzewaj.
8. Do piekarnika włóż kromki chleba, żeby zrobiły się grzanki.
9. Do kalafiora na patelni dodaj starty lub pokrojony drobno ser.
10. W misce rozbij jajka, dodaj sól, pieprz i anyż.
11. Masą jajeczną zalej kalafior na patelni i smaż szybko mieszając, żeby jajka oblepiły różyczki kalafiora.
12. Wyjmij grzanki z piekarnika, na każdą połóż porcję masy kalafiorowej i posyp natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger