Grzanki to jedno z prostszych i szybszych dań - idealne na szybkie śniadanie lub leniwą kolację. Równie dobrze sprawdzają się też na imprezach, gdy zabrakło już przekąsek 😁
Klasyczne grzanki kojarzą nam się z pieczarkami, może jakąś szynką, no i oczywiście nieodłącznym żółtym serem.
Ja dziś pokarzę Wam sposób na przygotowanie nieco grzanek, z wykorzystaniem kalafiora.
Grzanki są wyśmienite, zjedzą je nawet osoby, które warzywa na co dzień obchodzą szerokim łukiem.
Grzanki z kalafiorem - przepis na 10 sztuk (5 porcji)
Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować:
- 1 dużego kalafiora,
- 3 cebule,
- 3 jajka,
- łyżkę oleju,
- pół łyżeczki cukru,
- 100g żółtego sera,
- szczyptę anyżu,
- sól i pieprz do smaku,
- natkę pietruszki,
- 8 kromek chleba pełnoziarnistego.
1. Kalafior umyj i podziel na różyczki.
2. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i cukier i ugotuj różyczki kalafiora do miękkości.
3. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
4. Obierz i posiekaj cebulę.
5. Po ugotowaniu odcedź kalafior.
6. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
7. Na patelnię dodaj różyczki kalafiora i chwilę podgrzewaj.
8. Do piekarnika włóż kromki chleba, żeby zrobiły się grzanki.
9. Do kalafiora na patelni dodaj starty lub pokrojony drobno ser.
10. W misce rozbij jajka, dodaj sól, pieprz i anyż.
11. Masą jajeczną zalej kalafior na patelni i smaż szybko mieszając, żeby jajka oblepiły różyczki kalafiora.
12. Wyjmij grzanki z piekarnika, na każdą połóż porcję masy kalafiorowej i posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz