listopada 04, 2019

Zupa cebulowa

Ostatnio w którymś z supermarketów był festiwal cebuli.
Z niektórych promocji grzech nie skorzystać, w mojej kuchni tego warzywa więc długo pewnie nie zabraknie 😉

A skoro narobiłam zapasów, to trzeba teraz w jakiś fajny sposób je wykorzystać.

Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to zupa.
Dziś na obiad będzie więc zupa cebulowa.

Zupa cebulowa

Zupa cebula to ponoć najpopularniejsza zupa we Francji. Sama we Francji nie byłam, nie wiem więc, ile w tym prawdy, ale śmiało mogę podejrzewać, że moja zupa może z tą klasyczną francuską mieć niewiele wspólnego 😉

Zupy cebulowej nie trzeba się bać - podczas całego procesu przygotowywania cebula w dużej mierze traci swój charakterystyczny ostry smak, a w zamian nabiera słodkości.

Co ważne - zupa ta wspaniale rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się w takie dni jak dziś, gdy aura za oknem sprawia, że marzę o tym, by nie wychylać nosa spod kołdry.



Zupa cebulowa - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • 5 dużych cebul,
  • łyżeczkę oleju rzepakowego,
  • litr wrzątku,
  • szklankę bulionu warzywnego lub czubatą łyżkę domowej przyprawy typu vegeta,
  • gałkę muszkatołową,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego.

1. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę aż się zeszkli. 
3. Usmażoną cebulę przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj bulion (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) lub przyprawę (a tutaj - na domową przyprawę typu vegeta). Wszystko dopraw gałką muszkatołową, zielem angielskim, solą i pierzem.
4. Gotuj przez 15 minut, po czym wyjmij ziarenka ziela angielskiego i zmiksuj zupę na gładką masę.
5. Gdy zupa będzie się gotować przygotuj grzanki z chleba - kromki możesz podpiec w piekarniku lub w tosterze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger