Wszyscy mają czasem ochotę na coś słodkiego.
W moim przypadku największą ochotę na coś dobrego mam w sytuacjach stresowych. A że ostatnio w moim życiu akurat stresu nie brakuje, to postanowiłam pokombinować trochę w kuchni.
W końcu kto powiedział, że coś dobrego i słodkiego nie może być jednocześnie zdrowe?
Nie trzeba przecież poprawiać sobie humoru koniecznie niezdrowymi przekąskami ze sklepu, prawda? 😉
Dziś mój wybór padł na brownie. Ale nie takie klasyczne, przygotowałam wersję wegańską.
Wegańskie brownie - przepis
Do przygotowania brownie będziesz potrzebować:
- batat,
- gruszkę,
- puszkę mleczka kokosowego,
- 200g suszonych śliwek,
- 100g suszonej żurawiny,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek kakao,
- 60ml syropu klonowego,
- 3 łyżki masła orzechowego,
Do przygotowania polewy będziesz potrzebować:
- tabliczkę wegańskiej gorzkiej czekolady,
- łyżkę oleju kokosowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
1. W wodzie ugotuj batata ze skórką do miękkości i przestudź.
2. Zmiksuj na gładką masę obraną gruszkę, śliwki, żurawinę, mleko kokosowe, syrop klonowy, masło orzechowe i obranego batata.
3. Dodaj do masy kakao, mąkę kokosową i mąkę ziemniaczaną, po czym ponownie zmiksuj.
4. Ciasto przełóż do kwadratowej foremki (moja miała wymiary 25 x 25) i piecz 25 minut w 180 stopniach C.
5. Przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (o tym, jak to zrobić, pisałam przy okazji przepisu na jaglanego snickersa).
6. Polewę wylej na przestudzone ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz