Dawno już nie było żadnego przepisu na zupę - czas więc to nadrobić.
Kto z Was lubi fasolkę szparagową?
Ja bardzo, choć nie ukrywam, że jeszcze do niedawna kojarzyłam ją głównie z dodatkiem do zupy jarzynowej lub podaną jako surówkę do obiadu z bułką tartą.
Przygotować można ją jednak także na wiele innych sposobów i ja dziś wybrałam zupę fasolkową.
Zupa jest pyszna, lekka i idealna na ciepłe, letnie dni.
Na rynku czy w sklepach możecie jeszcze kupić świeżą fasolkę, warto więc skorzystać, póki sezon jeszcze trwa.
Zupa z fasolki szparagowej - przepis na 6 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 300g ziemniaków,
- 2 cebule,
- 300g fasolki szparagowej,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/4 łyżeczki anyżu,
- 1,5l bulionu,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- jogurt do zabielenia (opcjonalnie).
1. Czosnek i cebulę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Umyj i usuń końcówki fasolki, po czym pokrój ją na mniejsze kawałki.
3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej olej, dodaj ziemniaki, czosnek, cebulę i gotuj ok. 5 minut.
5. Do podsmażonych warzyw dodaj fasolkę, zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny), przypraw kurkumą, anyżem i gotuj. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze 20 minut.
6. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na talerzu dopraw świeżym szczypiorkiem i ewentualnie zabiel łyżką jogurtu.
Fasolka szparagowa jest pyszna, a zupa z fasolki jest jeszcze lepsza!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam fasolkę, więc zupa była bardzo udanym eksperymentem :D
Usuń