sierpnia 22, 2020

Zupa z fasolki szparagowej

Dawno już nie było żadnego przepisu na zupę - czas więc to nadrobić.


Kto z Was lubi fasolkę szparagową?

Ja bardzo, choć nie ukrywam, że jeszcze do niedawna kojarzyłam ją głównie z dodatkiem do zupy jarzynowej lub podaną jako surówkę do obiadu z bułką tartą.

Przygotować można ją jednak także na wiele innych sposobów i ja dziś wybrałam zupę fasolkową. 

Zupa jest pyszna, lekka i idealna na ciepłe, letnie dni.

Na rynku czy w sklepach możecie jeszcze kupić świeżą fasolkę, warto więc skorzystać, póki sezon jeszcze trwa.

 

Zupa z fasolki szparagowej - przepis na 6 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:

  • 300g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 300g fasolki szparagowej,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczki anyżu,
  • 1,5l bulionu,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt do zabielenia (opcjonalnie).

 

1. Czosnek i cebulę posiekaj.

Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.

2. Umyj i usuń końcówki fasolki, po czym pokrój ją na mniejsze kawałki.

3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

4. W garnku rozgrzej olej, dodaj ziemniaki, czosnek, cebulę i gotuj ok. 5 minut.

5. Do podsmażonych warzyw dodaj fasolkę, zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny), przypraw kurkumą, anyżem i gotuj. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze 20 minut.

6. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na talerzu dopraw świeżym szczypiorkiem i ewentualnie zabiel łyżką jogurtu.



2 komentarze:

  1. Fasolka szparagowa jest pyszna, a zupa z fasolki jest jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam fasolkę, więc zupa była bardzo udanym eksperymentem :D

      Usuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger