sierpnia 29, 2020

Surówka z kiszonych ogórków z sosem słodko-kwaśnym

 Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu.

To nie tylko skarbnica witamin i składników mineralnych, ale też bardzo fajne wizualne uzupełnienie talerza - w końcu surówka zazwyczaj stanowi dość wyraźny kolorowy akcent dania.

Dodatkową istotną cechą jest to, że zazwyczaj ich przyrządzenie nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych ani godzin spędzonych w kuchni.


Choć jednak przygotowanie warzyw jest banalnie proste - w końcu wystarczy je tylko posiekać lub pokroić - to zazwyczaj cała tajemnica tkwi w odpowiednio przygotowanej zalewie. Ja dzisiaj wykorzystałam ocet jabłkowy i syrop z agawy, które nadały surówce słodko-kwaśny posmak.


Surówka z kiszonych ogórków z sosem słodko-kwaśnym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:

  • 4 kiszone ogórki,
  • marchewkę,
  • pół czerwonej papryki,
  • łyżkę syropu z agawy lub miodu,
  • łyżkę octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju lnianego.

 

1. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj wszystkie warzywa.

2. Olej połącz z syropem lub miodem oraz octem jabłkowym, dokładnie wymieszaj i tak przygotowanym sosem zalej surówkę.

 


 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam :)
      Polecam zupę-krem z kiszonych ogórków - nieskromnie powiem, że wyszła przepyszna :D
      https://notatnik-dietetyka.blogspot.com/2019/11/zupa-krem-z-kiszonych-ogorkow.html

      Usuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger