Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu.
To nie tylko skarbnica witamin i składników mineralnych, ale też bardzo fajne wizualne uzupełnienie talerza - w końcu surówka zazwyczaj stanowi dość wyraźny kolorowy akcent dania.
Dodatkową istotną cechą jest to, że zazwyczaj ich przyrządzenie nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych ani godzin spędzonych w kuchni.
Choć jednak przygotowanie warzyw jest banalnie proste - w końcu wystarczy je tylko posiekać lub pokroić - to zazwyczaj cała tajemnica tkwi w odpowiednio przygotowanej zalewie. Ja dzisiaj wykorzystałam ocet jabłkowy i syrop z agawy, które nadały surówce słodko-kwaśny posmak.
Surówka z kiszonych ogórków z sosem słodko-kwaśnym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
- 4 kiszone ogórki,
- marchewkę,
- pół czerwonej papryki,
- łyżkę syropu z agawy lub miodu,
- łyżkę octu jabłkowego,
- 2 łyżki oleju lnianego.
1. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj wszystkie warzywa.
2. Olej połącz z syropem lub miodem oraz octem jabłkowym, dokładnie wymieszaj i tak przygotowanym sosem zalej surówkę.
Fajna lubie ogorki kiszone :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :)
UsuńPolecam zupę-krem z kiszonych ogórków - nieskromnie powiem, że wyszła przepyszna :D
https://notatnik-dietetyka.blogspot.com/2019/11/zupa-krem-z-kiszonych-ogorkow.html