Lassi to napój wywodzący się z Indii, którzy przygotowywany jest na bazie jogurtu.
W Indiach tradycyjnie przygotowuje się go tak, by był słony i bardzo pikantny (np. chilli lassi). Ostatnimi czasy popularność zdobywa także jego słodka wersja, np. mango lassi, na przygotowanie którego się pokusiłam.
Co to jest lassi?
Lassi to, jak już wspominałam, indyjski napój. Składa się on z jogurtu, wody oraz przypraw.
Przepis powstał kilka wieków temu w regionie Pendżabu.
Tradycyjna receptura zakłada dodatek szafranu, kuminu i chilli - jest to więc świetna przekąska dla miłośników ostrych smaków. W Indiach lassi sprzedawane jest zarówno w restauracjach, przydrożnych budkach, a nawet można znaleźć je w sklepach w wersji butelkowanej.
Prawdziwi smakosze lassi twierdzą, że napój ten nie tylko chłodzi, ale i syci, jest więc doskonałą "płynną przekąską".
Typy lassi
Choć tradycyjnie lassi przygotowywane jest na słono i ostro, coraz częściej spotkać można także inne jego odmiany.
Gdy lassi przygotowywane jest na słodko najczęściej dodaje się wodę różaną i owoce - do najpopularniejszych należą mango, truskawki oraz cytryna.
W niektórych restauracjach można także zamówić kawowe lassi - dodaje się do niego cukier, jest więc także jedną ze słodkich odmian.
Na Bliskim Wschodzie spotkać można napój ayran - napój ten jest tak podobny do lassi, że często bywa traktowany jako to samo, tylko pod inną nazwą. Główną różnicą jest to, że lassi ma więcej odmian.
A dla ciekawych świata dodatkowa ciekawostka - w Indiach można kupić lassi przygotowane z marihuaną. Jest ona tam legalna, a napój w takiej wersji pije się podczas świąt religijnych.
Mango lassi z borówkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania mango lassi będziesz potrzebować:
- 100g jogurtu greckiego,
- 150g mango,
- kilka borówek.
1. Mango obierz, pokrój w kostkę i zmiksuj z jogurtem.
2. Przelej to szklanki i na wierzch połóż kilka borówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz