września 02, 2020

Spaghetti z krewetkami

Wakacje się skończyły, a pogoda postanowiła nas dodatkowo dobić swoją depresyjną aurą.


Jakoś trzeba się bronić. 

Można obejrzeć jakiś serial, którego akcja dzieje się w ciepłych krajach.

Przeczytać dobrą książkę leżąc pod kocem z kubkiem ciepłej herbaty.

Albo zjeść coś dobrego...


Ja dzisiaj stawiam na ostatnią opcję (choć z drugiej strony zawsze można ją połączyć z którąś z powyższych 😉) i przygotowałam coś, co choć trochę przypomni mi wakacyjny klimat - spaghetti z krewetkami.

 


 

Krewetki wielu z nas kojarzą się z kuchnią orientalną. Z jednej strony nic w tym dziwnego, bardzo często wykorzystywane są choćby w kuchni azjatyckiej.

Jednak z drugiej strony w Polsce nie są wcale taką egzotyką - już od XVIIIw. gościły na polskich stołach.

Na moim blogu pokazałam już kilka przepisów z wykorzystaniem tych morskich i słodkowodnych stworzonek (znajdziecie je tutaj), a dzisiaj pokażę Wam kolejny, tym razem z wykorzystaniem makaronu spaghetti.


Spaghetti z krewetkami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania spaghetti będziesz potrzebować:

  • 100g makaronu spaghetti,
  • 10 krewetek,
  • łyżeczkę masła klarowanego,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Czosnek posiekaj.

Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zachowaj pół filiżanki wody z gotowania.

3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż czosnek, dodaj krewetki, łyżkę natki, dopraw solą i sokiem z cytryny.

4. Odstawioną wodą po gotowaniu makaronu zalej podsmażone składniki.

5. Na patelnię dodaj makaron, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z powstałym sosem.

6. Po wyłożeniu dania na talerz posyp łyżką świeżej natki pietruszki.




2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger