Wakacje się skończyły, a pogoda postanowiła nas dodatkowo dobić swoją depresyjną aurą.
Jakoś trzeba się bronić.
Można obejrzeć jakiś serial, którego akcja dzieje się w ciepłych krajach.
Przeczytać dobrą książkę leżąc pod kocem z kubkiem ciepłej herbaty.
Albo zjeść coś dobrego...
Ja dzisiaj stawiam na ostatnią opcję (choć z drugiej strony zawsze można ją połączyć z którąś z powyższych 😉) i przygotowałam coś, co choć trochę przypomni mi wakacyjny klimat - spaghetti z krewetkami.
Krewetki wielu z nas kojarzą się z kuchnią orientalną. Z jednej strony nic w tym dziwnego, bardzo często wykorzystywane są choćby w kuchni azjatyckiej.
Jednak z drugiej strony w Polsce nie są wcale taką egzotyką - już od XVIIIw. gościły na polskich stołach.
Na moim blogu pokazałam już kilka przepisów z wykorzystaniem tych morskich i słodkowodnych stworzonek (znajdziecie je tutaj), a dzisiaj pokażę Wam kolejny, tym razem z wykorzystaniem makaronu spaghetti.
Spaghetti z krewetkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania spaghetti będziesz potrzebować:
- 100g makaronu spaghetti,
- 10 krewetek,
- łyżeczkę masła klarowanego,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zachowaj pół filiżanki wody z gotowania.
3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż czosnek, dodaj krewetki, łyżkę natki, dopraw solą i sokiem z cytryny.
4. Odstawioną wodą po gotowaniu makaronu zalej podsmażone składniki.
5. Na patelnię dodaj makaron, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z powstałym sosem.
6. Po wyłożeniu dania na talerz posyp łyżką świeżej natki pietruszki.
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń