Przyznam się, że uwielbiam słodycze.
Tak jak zapewne większość ludzi.
Często słyszę, że pierwszą rzeczą, którą powinno się zrobić chcąc zmienić swój styl życia, jest zrezygnowanie ze słodyczy - przecież są takie niezdrowe...
Ale czy na pewno?
Nie oszukujmy się, jeśli ktoś do tej pory raczej sobie słodyczy nie żałował, całkowita rezygnacja ze słodkich deserów będzie niezwykle trudna.
Prędzej czy później taka osoba się złamie, zje malutki kawałeczek ciasta, a potem będą ją dręczyć wyrzuty sumienia...
A to nie do końca o to chodzi, gdy mówimy o zdrowym stylu życia.
Pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi - także słodycze.
A przecież nie wszystko co słodkie to zło.
Oczywiście ja również będę zalecała zrezygnowanie ze sklepowych słodyczy typu batony, wafelki czy inne ciasteczka, ponieważ ich skład jest, delikatnie mówiąc, niezadowalający.
Ale możemy przecież przygotować pyszne i zdrowe słodycze w domu wykorzystując dobre składniki 😃
Jednym z takich zdrowych i często kojarzonych z "czymś na słodko" składników jest kasza jaglana. Pamiętam, jak w święta jadłam jaglany pudding piernikowy - palce lizać 😋
O samej kaszy pisałam już przy okazji kotlecików z kaszy jaglanej i jajek (niektórzy nie wierzyli, że ze słodkiej kaszy jaglanej mogę zrobić kotlety na obiad 😄).
Tym razem wykorzystałam ją do zrobienia zdrowszej wersji snickersa.
Ten deser z kaszy jaglanej ma jeszcze jeden dodatkowy niewątpliwy plus - można z łatwością przenosić go w słoiczku, dzięki czemu możemy wziąć go na wynos, np. do pracy czy choćby na piknik (oczywiście gdy będzie nam już wolno pikniki urządzać - nie ukrywam, że marzy mi się spotkanie z przyjaciółmi w parku, na kocyku przy grzejącym słonku...).
Jaglany snickers - przepis na 4 porcje
Do przygotowania snickersa będziesz potrzebować:
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka roślinnego,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych,
- 100g gorzkiej czekolady,
- pół szklanki suszonych daktyli.
1. Daktyle zalej szklanką wrzątku, odstaw na 15 minut do napęcznienia, po czym odcedź i zblenduj.
2. Kaszę wypłucz na sicie pod bieżącą wodą, po czym ugotuj ją w mleku roślinnym (ok. 20 minut). Pod koniec gotowania dodaj ksylitol.
3. Ugotowaną kaszę zblenduj na gładką masę.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj łyżkę mleka. Jak zrobić kąpiel wodną? W garnuszku zagotuj wodę, na nim umieść metalową miseczkę o trochę większej średnicy niż garnuszek tak, aby miseczka nie dotykała wody. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miseczki, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
5. W szklance (lub słoiczku) układaj warstwami: kaszę - daktyle - czekoladę - kaszę - daktyle - czekoladę - orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz