grudnia 23, 2019

Jaglany pudding piernikowy

Wigilia już jutro, większość potraw zapewne już gotowa.

Dla tych, którzy jeszcze nie skończyli, albo którzy doszli do wniosku, że może jednak przydałoby się jeszcze coś słodkiego mam przepis na jaglany pudding piernikowy - szybki (nawet bardzo!), łatwy i przyjemny deser o smaku najbardziej świątecznych ciastek 😉



Jaglany pudding piernikowy - przepis na 2 porcje

Do przygotowania puddingu będziesz potrzebować:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej,
  • szklankę mleka,
  • łyżkę masła,
  • łyżeczkę przyprawy do piernika,
  • łyżeczkę kakao,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 5 suszonych śliwek,
  • 2 łyżki słupków migdałowych,
  • żurawina, śliwki i migdały do dekoracji.

1. Kaszę sparz wrzątkiem na sicie, wrzuć do garnka, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości, po czym zostaw pod przykryciem, aby doszła.
2. Kiedy kasza wystygnie dodaj masło, przyprawę do piernika, kakao oraz syrop klonowy i wymieszaj.
3. Dodawaj jogurt naturalny cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.
4. Pokrój śliwki i razem z żurawiną i migdałami dorzuć do puddingu i wymieszaj.
5. Przełóż pudding do dwóch miseczek i udekoruj żurawiną, migdałami i pokrojonymi śliwkami.

Pyszny piernikowy pudding gotowy.
To idealna pozycja dla tych, którzy nie zdążyli przygotować wszystkiego na święta lub chcą dodać na świąteczny stół jeszcze coś słodkiego - przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, ale nikt się nie zorientuje, że deser był robiony na ostatnią chwilę 😉


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger