grudnia 23, 2019

Pasztet z soczewicy

Święta tuż, tuż - to już ostatni dzwonek, by przygotować coś pysznego na Wigilię.

Dziś pokażę Wam jeszcze jeden przepis na pasztet z wykorzystaniem soczewicy.

Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy.
Fani cieciorki też znajdą coś dla siebie - przepis na pasztet z ciecierzycy.

Ja w tym roku postawiłam wyłącznie na pasztety wegetariańskie, rodzina będzie się więc raczyła tymi trzema cudami 😄

Dodatkowym plusem jest to, że nawet jeśli rodzina mi ich nie wyje (raczej małe szanse, ale ponoć w święta cuda się zdarzają 😉) można je spokojnie zamrozić.
Jeśli będziecie mrozić pasztet, najpierw go poporcjujcie - dzięki temu później będziecie mogli rozmrozić tylko tyle, ile będzie akurat chcieli zjeść, a nie cały pasztet, który ewentualni zostanie Wam po świętach 😊



Pasztet z soczewicy - przepis

Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować:
  • 250g czerwonej soczewicy,
  • cebulę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki orkiszowych otrębów,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki chili,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Soczewicę wypłucz, ugotuj w wodzie z solą, odcedź i wystudź.
2. Obierz, umyj i drobno posiekaj marchewkę, po czym ją ugotuj.
3. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Ugotowaną marchewkę dodaj do soczewicy i zblenduj.
5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane czosnek i cebulę, przesmaż i wymieszaj z soczewicą i marchewką.
6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Do masy dodaj otręby, przyprawy i jajka, po czym ponownie zblenduj.
8. Pasztet przełóż do foremki keksówki i piecz w 180 stopniach C przez 60 minut. Na ostatnie 15 minut przykryj folią aluminiową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger