Święta tuż, tuż - to już ostatni dzwonek, by przygotować coś pysznego na Wigilię.
Dziś pokażę Wam jeszcze jeden przepis na pasztet z wykorzystaniem soczewicy.
Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy.
Fani cieciorki też znajdą coś dla siebie - przepis na pasztet z ciecierzycy.
Ja w tym roku postawiłam wyłącznie na pasztety wegetariańskie, rodzina będzie się więc raczyła tymi trzema cudami 😄
Dodatkowym plusem jest to, że nawet jeśli rodzina mi ich nie wyje (raczej małe szanse, ale ponoć w święta cuda się zdarzają 😉) można je spokojnie zamrozić.
Jeśli będziecie mrozić pasztet, najpierw go poporcjujcie - dzięki temu później będziecie mogli rozmrozić tylko tyle, ile będzie akurat chcieli zjeść, a nie cały pasztet, który ewentualni zostanie Wam po świętach 😊
Pasztet z soczewicy - przepis
Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować:
- 250g czerwonej soczewicy,
- cebulę,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki orkiszowych otrębów,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka curry,
- pół łyżeczki chili,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Soczewicę wypłucz, ugotuj w wodzie z solą, odcedź i wystudź.
2. Obierz, umyj i drobno posiekaj marchewkę, po czym ją ugotuj.
3. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Ugotowaną marchewkę dodaj do soczewicy i zblenduj.
5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane czosnek i cebulę, przesmaż i wymieszaj z soczewicą i marchewką.
6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Do masy dodaj otręby, przyprawy i jajka, po czym ponownie zblenduj.
8. Pasztet przełóż do foremki keksówki i piecz w 180 stopniach C przez 60 minut. Na ostatnie 15 minut przykryj folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz