Przygotowując się do świąt większość z nas automatycznie myśli o kolacji wigilijnej.
Nic dziwnego, w końcu najwięcej dań przygotowujemy właśnie na Wigilię, wtedy też najczęściej zapraszamy czy odwiedzamy rodzinę.
Nie samą Wigilią jednak człowiek żyje - mamy potem jeszcze 2 dni świąt.
Dziś więc pokażę Wam przepis na pyszne bożonarodzeniowe bułeczki - idealne na świąteczne śniadanie.
Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą - przepis na 16 sztuk
Do przygotowania bułeczek będziesz potrzebować:
- 500g mąki owsianej,
- 200g mąki pszennej,
- 250-300ml mleka,
- 80g ksylitolu,
- 100g miękkiego masła,
- 50g drożdży,
- pół łyżeczki cukru,
- 2 jajka,
- 2 gruszki,
- 5 suszonych śliwek,
- pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego,
- 3 łyżki migdałów w słupkach,
- 70g łuskanych pistacji,
- 15 wiśni z kompotu.
- około 3/4 szklanki ksylitolu,
- sok z cytryny.
1. Zrób zaczyn z drożdży, ciepłego mleka (ale nie gorącego, bo zaparzysz drożdże!), 3 łyżek mąki pszennej i cukru, po czym odstaw go do wyrośnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj obie mąki z ksylitolem, dodaj wyrośnięty zaczyn, masło i 2 jajka.
3. Dobrze wyrób ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego, po czym zostaw do wyrośnięcia.
4. Obierz gruszki, wytnij im gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli gruszki są bardzo soczyste odsącz sok - u mnie było prawie pół kubka bardzo słodkiego soku.
5. Posiekaj śliwki i wymieszaj je z gruszkami i migdałami.
6. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na placek o wielkości mniej więcej 30 x 40 cm, posmaruj go mieszaniną gruszek, śliwek i migdałów.
7. Posmarowane ciasto zwiń w roladę, przetnij w poprzek na pół i każdą z części podziel na 8 kawałków.
8. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, tak żeby bakalie znalazły się w środku.
9. Uformowane bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
10. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C.
11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej bułeczki w kształt choinki:
O
O O
O O O
O O O O
O O O O O
O
Uważaj, żeby bułeczki nie stykały się ze sobą, bo jeszcze trochę urosną.
12. Piecz w 150 stopniach przez 20 minut, po czym podnieś temperaturę do 180 stopni C i piecz kolejne 15 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy bułeczki się upiekły - jeśli nie to przetrzymaj je jeszcze kilka minut w piekarniku.
13. Dżem wymieszaj z jedną lub 2 łyżkami wody (w zależności od konsystencji dżemu) i posmaruj nim ostudzoną choinkę.
14. Na koniec przygotuj lukier: zmiel ksylitol na puder i wymieszaj z sokiem z cytryny. W zależności od tego, ile wykorzystasz ksylitolu, tyle będziesz potrzebować soku, dodawaj więc sok powoli, aby lukier nie wyszedł zbyt rzadki.
15. Osącz wiśnie z kompotu i każdą z nich przyklej kropelką lukru na środku bułeczki.
16. Dół bułeczek posmaruj lukrem i posyp posiekanymi pistacjami.
ale piękna choinka!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :D
UsuńSmakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;)