Zupa chrzanowa niektórym kojarzy się z Wielkanocą.
Rzeczywiście w niektórych rejonach naszego kraju zupa chrzanowa jest tradycyjną zupą na wielkanocnym stole.
Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko wtedy, prawda?
Bardzo lubię zupę chrzanową - jest ciepła, rozgrzewająca i ma ostry smak, który uwielbiam.
Szczególnie lubię przygotowywać ją jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a taka rozgrzewająca zupa to idealna opcja na obiad 😊
Jeśli lubicie chrzan polecam!
Zupa chrzanowa z jajkiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 3 ziemniaki,
- korzenia pietruszki,
- pora,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- litr wody,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ziarna jałowca,
- łyżkę majeranku,
- pół szklanki mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- słoiczek chrzanu,
- 4 jajka.
1. Ugotuj jajka na twardo.
2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Warzywa obierz, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę, a pora posiekaj.
4. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj czosnek i warzywa i krótko przesmaż mieszając.
5. Dolej do garnka wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
6. Ziarna jałowca rozgnieć nożem i dodaj do reszty składników razem z majerankiem.
7. Gotuj do miękkości.
8. Po ugotowaniu wyjmij przyprawy, dolej mleko i zmiksuj.
9. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
10. Na koniec dodaj chrzan - ponieważ ma on dość intensywny smak dodawaj go stopniowo, próbując smak zupy, aż uzyskasz smak, który będzie odpowiadał Ci intensywnością.
Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem - pasuje idealnie 😋
Zupa chrzanowa kojarzy mi się typowo z Wielkanocą. Chociaż wiem, że nawet żurek można jeść na Wigilię :D wszystko jest możliwe!
OdpowiedzUsuńU mnie na Wielkanoc króluje żurek, dlatego rozgrzewającą zupę chrzanową proponuję na chłodną jesienno-zimową aurę, niekoniecznie od święta :D
Usuń