grudnia 20, 2019

Pomidorowy pasztet z soczewicy

Pasztet to obowiązkowy element świątecznego stołu w wielu domach.

Choć większość osób kojarzy pasztet z mięsem, to ja postanowiłam przygotować jego wegetariańską wersję i wykorzystałam czerwoną soczewicę.
Kiedyś spotkałam się też z nazwą wegetariańska mielonka, ale do mnie jakoś nie przemówiła - zostanę przy pasztecie 😉

Fani ciecierzycy mogą zerknąć tutaj na przepis na pasztet z ciecierzycy.

Pasztet możecie podać na ciepło lub na zimno, na kanapce, jako osobne danie (np. z żurawiną) czy nawet wykorzystać jako farsz do pierogów lub krokietów.

Pomidorowy pasztet z soczewicy - przepis

Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować:
  • 200g czerwonej soczewicy,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 cebule,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 jajka,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki chili,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczkę bazylii.

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Papryki umyj, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut - nie martw się, jeśli skórka się trochę przypali, i tak je obierzesz.
3. Upieczone papryki przełóż do szczelnego naczynia, zostaw na kilkanaście minut, żeby się "zaparzyły", po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Do garnka wlej wodę z solą i  ugotuj w niej soczewicę do miękkości.
5. Posiekaj cebule i suszone pomidory.
6. Ugotowaną soczewicę odsącz i poczekaj, aż wystygnie.
7. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebule i posiekane pomidory.
8. Do malaksera wrzuć przestudzoną soczewicę, pokrojone papryki, usmażoną cebulę z pomidorami, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz jajka. Zblenduj wszystko na puszystą masę. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta możesz dolać trochę wody, ale nie więcej niż pół szklanki.
9. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
10. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i piecz 45 minut. Na dno piekarnika możesz włożyć naczynie z wodą żeby pasztet piekł się na parze i wyszedł bardziej puszysty.
11. Po przestudzeniu wyjmij pasztet z foremki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger