Jabłka to chyba najpopularniejsze owoce w naszym kraju.
Nic w tym dziwnego - w końcu jesteśmy ich największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie.
Poza tym jabłka są po prostu pyszne 😉
Najczęściej jabłka jadamy na surowo, po prostu jako przekąskę między posiłkami czy np. na drugie śniadanie.
Często także jemy jabłka w szarlotce (bo kto nie lubi szarlotki?), a czasem też na obiad np. z naleśnikami na słodko.
Ja dziś postanowiłam wykorzystać jabłka do przygotowania deseru i zrobiłam pieczone jabłka nadziewane bakaliami.
Pieczone jabłka - przepis na 4 porcje
Do przygotowania jabłek będziesz potrzebować:
- 4 jabłka,
- 30g rodzynek,
- 4 suszone morele,
- garść migdałów,
- garść orzechów włoskich,
- łyżeczkę cynamonu,
- 4 łyżeczki syropu z agawy.
1. Obetnij wierzch jabłek od strony ogonka i wydrąż.
2. Rodzynki i morele zalej wrzątkiem, zostaw na kilka minut i odsącz.
3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. Orzechy, migdały i morele posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i cynamonem, po czym wszystko włóż do przygotowanych jabłek.
5. Włóż jabłka do piekarnika i piecz 15 minut.
6. Gotowe jabłka ułóż na talerzykach i każde polej łyżeczką syropu z agawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz