grudnia 20, 2019

Pieczone jabłka

Jabłka to chyba najpopularniejsze owoce w naszym kraju.
Nic w tym dziwnego - w końcu jesteśmy ich największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie.
Poza tym jabłka są po prostu pyszne 😉

Najczęściej jabłka jadamy na surowo, po prostu jako przekąskę między posiłkami czy np. na drugie śniadanie.
Często także jemy jabłka w szarlotce (bo kto nie lubi szarlotki?), a czasem też na obiad np. z naleśnikami na słodko.

Ja dziś postanowiłam wykorzystać jabłka do przygotowania deseru i zrobiłam pieczone jabłka nadziewane bakaliami.



Pieczone jabłka - przepis na 4 porcje

Do przygotowania jabłek będziesz potrzebować:
  • 4 jabłka,
  • 30g rodzynek,
  • 4 suszone morele,
  • garść migdałów,
  • garść orzechów włoskich,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • 4 łyżeczki syropu z agawy.

1. Obetnij wierzch jabłek od strony ogonka i wydrąż.
2. Rodzynki i morele zalej wrzątkiem, zostaw na kilka minut i odsącz.
3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. Orzechy, migdały i morele posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i cynamonem, po czym wszystko włóż do przygotowanych jabłek.
5. Włóż jabłka do piekarnika i piecz 15 minut.
6. Gotowe jabłka ułóż na talerzykach i każde polej łyżeczką syropu z agawy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger