Pieczywo dla większości Polaków jest istotnym elementem codziennej diety.
O pieczywie mówi się różnie, ale większość osób się zgadza, że niestety
chleb czy bułki z białej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są
zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych
ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko
robimy się znowu głodni.
Dlatego warto wybierać odpowiednie pieczywo.
Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa.
Może warto więc upiec sobie chleb samemu w domu?
Ja postawiłam na drugą opcję i upiekłam chleb pszenno-żytni z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego, który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu.
Chleb pszenno-żytni - przepis na jeden bochenek
Do przygotowania chleba będziesz potrzebować:
- 150g mąki żytniej,
- 350g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- łyżeczkę cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- opakowanie Zakwasu żytniego,
- opakowanie drożdży suszonych instant,
- 400ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 20g siemienia lnianego + 5g do posypania.
1. Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i suszone drożdże.
2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
3. Przykryj ciasto ściereczką i postaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrób je jeszcze dodając olej i siemię lniane.
6. Ciasto przełóż do foremki, zwilż wierzch wodą i posyp ziarnem siemienia.
7. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
8. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.
9. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze przez 40 minut. Żeby skórka chleba była bardziej chrupiąca możesz na dno piekarnika na początku pieczenia wstawić naczynie z wodą, która będzie parowała.
10. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki. Jeśli chcesz sprawdzić, czy jest dobrze upieczony postukaj palcami w spód bochenka - powinien wydać głuchy odgłos.
11. Bochenek wystudź na kratce, żeby odparowała wilgoć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz