grudnia 19, 2019

Chleb pszenno-żytni

Pieczywo dla większości Polaków jest istotnym elementem codziennej diety.

O pieczywie mówi się różnie, ale większość osób się zgadza, że niestety chleb czy bułki z białej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni.

Dlatego warto wybierać odpowiednie pieczywo.
Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa.
Może warto więc upiec sobie chleb samemu w domu?

Ja postawiłam na drugą opcję i upiekłam chleb pszenno-żytni z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego, który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu.



Chleb pszenno-żytni - przepis na jeden bochenek

Do przygotowania chleba będziesz potrzebować:
  • 150g mąki żytniej,
  • 350g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • łyżeczkę cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • opakowanie Zakwasu żytniego,
  • opakowanie drożdży suszonych instant,
  • 400ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 20g siemienia lnianego + 5g do posypania.

1. Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i suszone drożdże.
2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
3. Przykryj ciasto ściereczką i postaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrób je jeszcze dodając olej i siemię lniane.
6. Ciasto przełóż do foremki, zwilż wierzch wodą i posyp ziarnem siemienia.
7. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
8. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. 
9. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze przez 40 minut. Żeby skórka chleba była bardziej chrupiąca możesz na dno piekarnika na początku pieczenia wstawić naczynie z wodą, która będzie parowała.
10. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki. Jeśli chcesz sprawdzić, czy jest dobrze upieczony postukaj palcami w spód bochenka - powinien wydać głuchy odgłos.
11. Bochenek wystudź na kratce, żeby odparowała wilgoć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger