grudnia 19, 2019

Zakwas chlebowy żytni

Pieczywo dla wielu z nas jest ważnym elementem codziennej diety.
Tym bardziej warto więc wybierać je mądrze.
Za najlepszy uznawany jest chleb na naturalnym zakwasie, szczytem marzeń jest, aby dodatkowo pieczony był w domu z dobrze dobranych składników 😊

Co to jest zakwas?

Zakwas do chleba to po prostu mieszanina mąki i wody.
Po odpowiednim procesie fermentacji staje się naturalnym środkiem spulchniającym i zakwaszającym ciasto.
W zakwasie znajduje się kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży, w tym te odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego oraz kwasu octowego.

Zakwas wykorzystujemy do przygotowania zaczynu, z którego następnie pieczemy chleb.


Wiele osób rezygnuje z samodzielnego wypieku pieczywa ze względu na obawę o przygotowanie zakwasu - bo trudne, bo czasochłonne, bo nie wiedzą jak go przygotować i pewnie się nie uda...

Choć przygotowanie zakwasu nie jest może szczególnie trudne, to rzeczywiście jest dość czasochłonne i wymaga dużej systematyczności.

Na szczęście dla osób mających opory przed samodzielnym przygotowaniem zakwasu, możemy bez problemu kupić go w sklepie i wykorzystać do upieczenia pysznego chleba 😁

Ja ostatnio wykorzystałam ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI - suchy zakwas przeznaczony do wypieku chleba, bułek czy ciasta na pizzę.


Zakwas jest w pełni naturalny, w składzie znajdziemy wyłącznie produkty przemiału żyta oraz kultury starterowe.
Na opakowaniu zakwasu znajdziecie także przepis na chleb - ja wykorzystałam go do upieczenia swojego chleba, wyszedł przepyszny 😋

Jeśli chcecie zacząć piec własny chleb w domu, polecam spróbować z wykorzystaniem tego zakwasu, u mnie się sprawdził.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger