grudnia 18, 2019

Ryż z warzywami

Ryże i kasze często goszczą na stole w moim domu.
Są zdrowe, smaczne i pożywne, a na dodatek można je przygotować na setki sposobów.
Mogą stanowić trzon dania lub być tylko dodatkiem.
Co kto woli, dla każdego coś dobrego 😁

Dziś na kolację postanowiłam postawić na ryż jako główny składnik i przygotowałam go z dodatkiem warzyw.

Do ryżu można dodać w zasadzie dowolne warzywa - to, co lubisz czy to, co akurat masz w lodówce. Wszystkie warzywa do ryżu będą pasować.
Ja dzisiaj poszłam na skróty i trochę na łatwiznę i wykorzystałam mrożone warzywa, które miałam akurat w zamrażarce.
Smacznie, zdrowo i szybko 😉

Ryż z warzywami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować:
  • 100g ryżu basmati,
  • 220g mrożonej włoszczyzny w słupkach (1/2 opakowania),
  • 50g żółtego sera (2 plastry),
  • szczypta anyżu,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż włoszczyznę.
3. Warzywa dopraw anyżem, solą i pieprzem.
4. Na patelnię dodawaj stopniowo ugotowany ryż i wymieszaj go z warzywami oraz startym serem.


2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger