Ryże i kasze często goszczą na stole w moim domu.
Są zdrowe, smaczne i pożywne, a na dodatek można je przygotować na setki sposobów.
Mogą stanowić trzon dania lub być tylko dodatkiem.
Co kto woli, dla każdego coś dobrego 😁
Dziś na kolację postanowiłam postawić na ryż jako główny składnik i przygotowałam go z dodatkiem warzyw.
Do ryżu można dodać w zasadzie dowolne warzywa - to, co lubisz czy to, co akurat masz w lodówce. Wszystkie warzywa do ryżu będą pasować.
Ja dzisiaj poszłam na skróty i trochę na łatwiznę i wykorzystałam mrożone warzywa, które miałam akurat w zamrażarce.
Smacznie, zdrowo i szybko 😉
Ryż z warzywami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować:
- 100g ryżu basmati,
- 220g mrożonej włoszczyzny w słupkach (1/2 opakowania),
- 50g żółtego sera (2 plastry),
- szczypta anyżu,
- łyżeczka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż włoszczyznę.
3. Warzywa dopraw anyżem, solą i pieprzem.
4. Na patelnię dodawaj stopniowo ugotowany ryż i wymieszaj go z warzywami oraz startym serem.
lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńJa też - jedne z moich ulubionych ;)
UsuńŻyczę smacznego :D