grudnia 17, 2019

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim

Rzadko zdarza się, że spędzam w kuchni dużo czasu przygotowując jedno konkretne danie.
Zdecydowanie częściej przygotowuję posiłki, które są szybkie i w miarę możliwości łatwe do przygotowania. Choć przyznam, że czas jest dla mnie trochę istotniejszym kryterium.

Dlatego dziś przygotowałam zupę z czosnkiem niedźwiedzim - jej przygotowanie zajęło mi niecałe pół godziny i mogłam się cieszyć pyszną, rozgrzewającą zupą 😊
Dodatkowo czosnek doskonale wspomaga odporność, więc biorąc pod uwagę pogodę za oknem taka konkretna dawka czosnku z pewnością nie zaszkodzi 😉



Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi nazywany jest także czosnkiem cygańskim czy cebulą czarownic.
Jego właściwości znali już starożytni Germanie - według starogermańskich legend czosnek ten był pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu z zimowego snu, stąd też wzięła się jego nazwa.
Skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzie, to tym bardziej wzmocni też człowieka prawda?
Logika może trochę pokrętna, ale coś w tym jest 😉

Właściwości czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, a także sporo więcej.
Przede wszystkim przewyższa swojego pospolitego kuzyna pod względem zawartości niektórych substancji - głównie związków siarki, które pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy (poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu i triglicerydów) oraz pomagają zwalczać bakterie i wirusy. 
Związki te mogą również zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów, a także są skuteczne w leczeniu schorzeń reumatycznych.


Zupa z czosnkiem niedźwiedzim - przepis na 5 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka masła,
  • litr bulionu,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. W garnku rozgrzej masło i przesmaż posiekane warzywa.
3. Przesmażone warzywa zalej ciepłym bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i mlekiem.
4. Gotuj 10 minut, po czym dodaj czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz.
5. Gotuj kolejne 10 minut i gotowe 😊

Zupę możesz podać z makaronem lub ryżem - ja tym razem postawiłam na pierwszą opcję i dodałam makaron z semoliny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger