Rzadko zdarza się, że spędzam w kuchni dużo czasu przygotowując jedno konkretne danie.
Zdecydowanie częściej przygotowuję posiłki, które są szybkie i w miarę możliwości łatwe do przygotowania. Choć przyznam, że czas jest dla mnie trochę istotniejszym kryterium.
Dlatego dziś przygotowałam zupę z czosnkiem niedźwiedzim - jej przygotowanie zajęło mi niecałe pół godziny i mogłam się cieszyć pyszną, rozgrzewającą zupą 😊
Dodatkowo czosnek doskonale wspomaga odporność, więc biorąc pod uwagę pogodę za oknem taka konkretna dawka czosnku z pewnością nie zaszkodzi 😉
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi nazywany jest także czosnkiem cygańskim czy cebulą czarownic.
Jego właściwości znali już starożytni Germanie - według starogermańskich legend czosnek ten był pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu z zimowego snu, stąd też wzięła się jego nazwa.
Skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzie, to tym bardziej wzmocni też człowieka prawda?
Logika może trochę pokrętna, ale coś w tym jest 😉
Właściwości czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, a także sporo więcej.
Przede wszystkim przewyższa swojego pospolitego kuzyna pod względem zawartości niektórych substancji - głównie związków siarki, które pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy (poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu i triglicerydów) oraz pomagają zwalczać bakterie i wirusy.
Związki te mogą również zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów, a także są skuteczne w leczeniu schorzeń reumatycznych.
Zupa z czosnkiem niedźwiedzim - przepis na 5 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka masła,
- litr bulionu,
- pół szklanki mleka,
- łyżka czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. W garnku rozgrzej masło i przesmaż posiekane warzywa.
3. Przesmażone warzywa zalej ciepłym bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i mlekiem.
4. Gotuj 10 minut, po czym dodaj czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz.
5. Gotuj kolejne 10 minut i gotowe 😊
Zupę możesz podać z makaronem lub ryżem - ja tym razem postawiłam na pierwszą opcję i dodałam makaron z semoliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz