Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą znają chyba wszyscy.
Jest to danie półmięsne składające się z farszu zawiniętego w swego rodzaju rolki z liście białej kapusty.
Do tego ziemniaczki, sos pomidorowy (dużo sosu) i żyć, nie umierać.
Tak w każdym razie zawsze wyglądało to u mnie w domu.
Choć większość moich znajomych kojarzy gołąbki z pysznymi obiadkami u babci czy mamy, to danie znane jest nie tylko w Polsce. Jest to tradycyjna potrawa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej - ponieważ kapusta uprawiana była bardzo powszechnie w przeszłości gołąbki stosunkowo często gościły na stołach biedniejszych warstw społeczeństw.
Dziś na szczęście wszyscy możemy spokojnie cieszyć się ich smakiem 😋
Choć klasyczna wersja zakłada zawijanie farszu w liście białej kapusty, ja poszłam troszkę w inną stronę i sięgnęłam po kapustę pekińską.
Gołąbki z kapusty pekińskiej - przepis na 15 sztuk
Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować:
- główkę kapusty pekińskiej (postaraj się wybrać taką z dużymi liśćmi),
- 400g mielonej wołowiny,
- 200g ryżu (basmati lub jaśminowego),
- cebulę,
- jajko,
- łyżkę domowej przyprawy do zup,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
- 800ml passaty lub przecieru pomidorowego,
- łyżeczkę oregano,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odstaw do ostudzenia.
2. Cebulę i czosnek posiekaj, razem z domową przyprawą do zup, solą i pieprzem dodaj do mięsa, na końcu dodaj jajko i wymieszaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
3. Odetnij końcówkę kapusty i podziel ją na pojedyncze liście. Wkładaj je partiami na sitko naczynia do gotowania na parze i zaparuj w tym naczyniu (ponieważ liście są delikatne i w wodzie mogłyby się rozgotować).
4. Przestudzone liście kapusty rozłóż na blacie lub desce i odetnij twarde końcówki.
5. Farsz mięsno-ryżowy ułóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki - najpierw załóż liść na farsz z jednej strony, następnie złóż boki do środka, a na koniec zwiń jak najciaśniej pozostałą część liścia.
6. Passatę lub przecier pomidorowy przypraw oregano, solą i pieprzem. Część wylej na spód garnka, ułóż gołąbki i zalej resztą passaty. Garnek przykryj, postaw na małym gazie i gotuj pół godziny.
Po wykorzystaniu liści do przygotowania gołąbków wciąż zostało mi trochę kapusty - śmiało możecie wykorzystać ją do przygotowania surówki na obiad. Ja zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej - polecam!
Przepis sprawdzony niejednokrotnie. Pyszny i lżejszy sposób na klasyczne gołąbki. Każda osoba będąca na diecie odchudzającej może spokojnie zjeść takie danie.
OdpowiedzUsuńInną opcją dla osób odchudzających się, którą także polecam, jest wersja z mieloną piersią kurczaka zamiast wołowiny - też smakuje doskonale ;)
Usuń