Dziś do obiadu przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej.
Jest kolorowa, fajnie chrupie, a jednocześnie ma słodkie dodatki, którym ja nie byłam w stanie się oprzeć (zwłaszcza winogrona to moja słabość 😉).
Surówka z kapusty pekińskiej i winogron - przepis
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
- pół kapusty pekińskiej,
- marchewkę,
- jabłko,
- garść suszonej żurawiny,
- garść czerwonych winogron,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżkę syropu klonowego,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kapustę pekińską drobno posiekaj.
2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Kapustę wymieszaj z marchewką i jabłkiem, dodaj żurawinę i winogrona.
4. Oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny wlej do słoika, dodaj sól i pieprz, po czym dokładnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij, aby składniki się wymieszały i powstał sos.
5. Tak przygotowany sos dodaj do surówki i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz