Uwielbiam kiszone ogórki - im kwaśniejsze, tym lepsze.
Moja mama co roku kisi wagon słoików z ogórkami, a i tak chyba nigdy zapas nie dotrwał do następnego sezonu 😂
Uwielbiam ogórki jako dodatek do kanapek, a jeśli są naprawdę kwaśne i pyszne, to smaruję kromkę masłem i kładę same ogórki - no niebo w gębie 😍
Drugą moją ulubioną propozycją jest zupa ogórkowa. Znają ją chyba wszyscy, w końcu to jedna z najpopularniejszych zup z Polsce. Najczęściej robi się ją na mięsie, u mnie w domu też zazwyczaj była robiona na kurzych ćwiartkach.
Ponieważ jednak od pewnego czasu ograniczam mięso w diecie postanowiłam przygotować zupę bez dodatku białka zwierzęcego i powiem Wam szczerze, że nie czuję specjalnej różnicy - zupa wyszła pyszna jak zawsze 😁
Wegańska zupa ogórkowa - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 8 ogórków kiszonych,
- wodę z kiszonych ogórków (opcjonalnie),
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2,5l wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku,
- natkę pietruszki do posypania.
1. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż warzywa, po czym dodaj domową przyprawę do zup, liście laurowe, ziele angielskie, zalej wszystko wodą i gotuj 15 minut.
4. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do gotującej się zupy i gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli chcesz wzmocnić kwaśny smak zupy możesz w tym momencie dodać wodę z kiszonych ogórków.
5. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
6. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz