maja 30, 2020

Wegańska zupa ogórkowa

Uwielbiam kiszone ogórki - im kwaśniejsze, tym lepsze.
Moja mama co roku kisi wagon słoików z ogórkami, a i tak chyba nigdy zapas nie dotrwał do następnego sezonu 😂

Uwielbiam ogórki jako dodatek do kanapek, a jeśli są naprawdę kwaśne i pyszne, to smaruję kromkę masłem i kładę same ogórki - no niebo w gębie 😍

Drugą moją ulubioną propozycją jest zupa ogórkowa. Znają ją chyba wszyscy, w końcu to jedna z najpopularniejszych zup z Polsce. Najczęściej robi się ją na mięsie, u mnie w domu też zazwyczaj była robiona na kurzych ćwiartkach.
Ponieważ jednak od pewnego czasu ograniczam mięso w diecie postanowiłam przygotować zupę bez dodatku białka zwierzęcego i powiem Wam szczerze, że nie czuję specjalnej różnicy - zupa wyszła pyszna jak zawsze 😁

Wegańska zupa ogórkowa - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 8 ogórków kiszonych,
  • wodę z kiszonych ogórków (opcjonalnie),
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 2,5l wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natkę pietruszki do posypania.

1. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż warzywa, po czym dodaj domową przyprawę do zup, liście laurowe, ziele angielskie, zalej wszystko wodą i gotuj 15 minut.
4. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do gotującej się zupy i gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli chcesz wzmocnić kwaśny smak zupy możesz w tym momencie dodać wodę z kiszonych ogórków.
5. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
6. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger