czerwca 01, 2020

Ciasto z rabarbarem

Dziś Dzień Dziecka - jeden z ulubionych dni wszystkich małych i tych trochę większych dzieci 😉

A dzieci jak to dzieci - zawsze są chętne na coś słodkiego. Dlatego dziś na deser będzie pyszne ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem - przepis

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki owsianej,
  • pół szklanki mielonych migdałów + łyżkę do posypania,
  • pół szklanki ksylitolu + łyżkę do posypania,
  • jajko,
  • 3 żółtka,
  • 100g masła,
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie),
  • 250g rabarbaru,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia.

1. W misce wymieszaj suche składniki, czyli obie mąki, migdały i proszek do pieczenia.
2. Jajko z żółtkami wlej do drugiej miski i zmiksuj z ksylitolem, a następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zmiksuj.
3. Cały czas miksując wsypuj powoli suche składniki. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, ponieważ masa wyszła mi troszkę za gęsta.
4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę.
5. Ciasto wylej do kwadratowej foremki (moja miała 25cm x 25cm), na wierzch wyłóż rabarbar i posyp łyżką ksylitolu oraz łyżką mielonych migdałów.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez ok. 30 minut.



A dla większych łakomczuszków proponuję ekstra dodatek - lemoniadę arbuzową.
Pyszna, orzeźwiająca, słodka. Doskonała na Dzień Dziecka! 😁

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger