Polacy uwielbiają zupy, ale co dom, to przepis.
Dlatego dziś będzie przepis na kapuśniak ver. 2
Ostatnio pokazałam Wam przepis na wegański kapuśniak.
Dziś znowu będzie zupa z kapusty w wersji wegańskiej, ale trochę inaczej.
Podstawową różnicą są ziemniaki - w poprzedniej zupie podstawą była kapusta (kiszona i biała). Tym razem ograniczyłam trochę jej ilość, aby dodać trochę pyrek, żeby zupa była bardziej treściwa.
Wegański kapuśniak z ziemniakami - przepis na 10 porcji
Do przygotowania kapuśniaka będziesz potrzebować:
- 30g suszonych grzybów,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 400g ziemniaków,
- cebulę,
- 500g kiszonej kapusty,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 8 ziarenek pieprzu ziarnistego,
- 5 ziaren jałowca,
- łyżeczkę lubczyku,
- łyżeczkę domowej przyprawy do zup,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżkę oleju,
- sól i pieprz do smaku.
1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 3 godziny, po czym odcedź, ale nie wylewaj wody, w której się moczyły.
2. Posiekaj cebulę, czosnek i grzyby.
Cebulę i czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. W garnku rozgrzej olej i przesmaż posiekane składniki.
4. Przesmażone składniki zalej wodą z moczenia grzybów i dolej jeszcze 1,5l wody.
5. Obrane i umyte marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka, po czym gotuj 30 minut.
6. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka razem z przyprawami (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup). Gotuj jeszcze 20 minut.
7. Na koniec dodaj posiekaną kiszoną kapustę i gotuj kolejne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz