Wielu Polaków bez zupy nie wyobraża sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu.
Każdego roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 100 litrów zupy, co w skali kraju daje nam mniej więcej 3,8 mld litrów pysznej, zjedzonej ze smakiem zupy 😋
Kapuśniak jest jedną z bardziej charakterystycznych zup w Polskiej kuchni.
Tradycyjnie przyrządzany jest z kiszonej kapusty i warzyw, zazwyczaj na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek.
Kapuśniak to zupa łatwa do przygotowania i niedroga, a jednocześnie smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Dlatego doskonale sprawdzi się w chłodne dni 😊
Choć zazwyczaj kapuśniak przygotowuje się na mięsnym wywarze (niektórzy uważają, że dobry boczek to podstawa udanej zupy), ja tym razem postanowiłam odpuścić sobie mięsko, a do kiszonej kapusty dodać białą i z takiej mieszanki zrobiłam wegański kapuśniak.
Wegański kapuśniak - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kapuśniaku będziesz potrzebować:
- 400g białej kapusty,
- 400g kiszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszkę,
- pora,
- 2 cebule,
- łyżkę oleju,
- 1,5l wody,
- łyżkę majeranku,
- pół łyżeczki kminku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- natkę pietruszki do posypania.
1. Obie kapusty, cebulę i pora drobno posiekaj.
2. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj pora i cebulę, przypraw pieprzem, papryką, kminkiem i wszystko obsmaż.
4. Dodaj obie kapusty, wymieszaj i dodaj marchewkę oraz pietruszkę.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj, smaż 2-3 minuty, po czym wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj ok. 40 minut.
6. Pod koniec dodaj majeranek i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
7. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
smacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo - zestaw idealny (mam nadzieję :D )
Usuń