lutego 15, 2020

Wegański kapuśniak

Wielu Polaków bez zupy nie wyobraża sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu.
Każdego roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 100 litrów zupy, co w skali kraju daje nam mniej więcej 3,8 mld litrów pysznej, zjedzonej ze smakiem zupy 😋

Kapuśniak jest jedną z bardziej charakterystycznych zup w Polskiej kuchni.
Tradycyjnie przyrządzany jest z kiszonej kapusty i warzyw, zazwyczaj na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek.

Kapuśniak to zupa łatwa do przygotowania i niedroga, a jednocześnie smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Dlatego doskonale sprawdzi się w chłodne dni 😊

Choć zazwyczaj kapuśniak przygotowuje się na mięsnym wywarze (niektórzy uważają, że dobry boczek to podstawa udanej zupy), ja tym razem postanowiłam odpuścić sobie mięsko, a do kiszonej kapusty dodać białą i z takiej mieszanki zrobiłam wegański kapuśniak.

Wegański kapuśniak - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kapuśniaku będziesz potrzebować:
  • 400g białej kapusty,
  • 400g kiszonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszkę,
  • pora,
  • 2 cebule,
  • łyżkę oleju,
  • 1,5l wody,
  • łyżkę majeranku,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natkę pietruszki do posypania.

1. Obie kapusty, cebulę i pora drobno posiekaj.
2. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj pora i cebulę, przypraw pieprzem, papryką, kminkiem i wszystko obsmaż.
4. Dodaj obie kapusty, wymieszaj i dodaj marchewkę oraz pietruszkę.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj, smaż 2-3 minuty, po czym wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj ok. 40 minut.
6. Pod koniec dodaj majeranek i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
7. Przed podaniem posyp natką pietruszki.


2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger