lutego 27, 2020

Koncentrat grzybowy

Wiele osób, gdy nie ma czasu na przygotowanie dania od zera, ratuje się różnymi gotowcami.
Stąd olbrzymia popularność sosów w proszku, dań instant czy chińskich zupek.

Wszyscy chyba jednak zdajemy sobie sprawę, że spożywanie takich produktach nie jest obojętne dla naszego zdrowia.
A skoro zdrowie mamy tylko jedno, powinniśmy traktować je priorytetowo.

Na szczęście na rynku możemy znaleźć produkty, które nie dość, że nie będą dla nas szkodliwe, to umożliwią nam bardzo szybkie przygotowanie posiłku. 

Jednym z takich produktów jest koncentrat grzybowy.
W jego składzie znajdziemy borowiki, podgrzybki i maślaki.
I tyle.
Nic więcej 😊

Taki koncentrat możemy wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy.
Według informacji od producenta doskonale nada się również jako dodatek do bigosu czy nadzienia do pierogów.

Ja przygotowałam z niego sos i wyszedł pyszny - intensywnie grzybowy w smaku.
Koncentrat wystarczy wlać do garnka, zalać go pół litra bulionu (możecie użyć wody, ale moim zdaniem na bulionie jest smaczniejszy), dodać trochę soli i pieprzu dla smaku, na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia i zagotować.
Ja na koniec posypałam jeszcze natką pietruszki.
Pyszny sos grzybowy gotowy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger