Dawno już nie piłam żadnego koktajlu...
Uznałam więc, że czas to nadrobić i dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałam koktajl bananowo-orzechowy.
Zazwyczaj przygotowując cokolwiek w kuchni używam orzechów czy migdałów w całości.
Uważam, że naturalne produkty niemal zawsze są lepszym wyborem niż przetworzone.
Poza tym orzeszki i migdałki fajnie chrupią, co też jest istotne (zwłaszcza w sałatkach 😉).
Koktajle to jednak szczególny przypadek.
Skoro i tak wszystko zamierzam blendować idę na łatwiznę i sięgam po masło orzechowe 😃
Orzechy
Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni amerykańskiej, choć ostatnimi czasy coraz częściej sięgamy po nie także w Polsce.
Głównym składnikiem takiego masła są oczywiście orzechy, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie: są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazują działanie przeciwzapalne, są niezbędnym składnikiem do budowy komórek, a także mogą zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
Ponadto w orzechach znajdziemy sporo witamin, zwłaszcza z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, potas, żelazo.
Masło orzechowe - zdrowe czy nie?
Choć orzechy są niezwykle wartościowym składnikiem diety, sięgając po masło orzechowe możemy sobie jednak trochę strzelić w kolano.
Niestety w wielu masłach orzechowych dostępnych na sklepowych półkach możemy znaleźć składniki, których powinniśmy się wystrzegać, np. tłuszcz utwardzony, czyli kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans. Naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe występują przede wszystkim w konfiguracji cis i to w tej formie mają działanie prozdrowotne.
Niestety przemysłowe przetwarzanie tych tłuszczów może prowadzić do zmiany tej konfiguracji na szkodliwą dla nas formę trans. Badania kliniczne nie pozostawiają wątpliwości, że tłuszcze trans mają silne działanie aterogenne (sprzyjają rozwojowi miażdżycy), zaburzają pracę układu odpornościowego i negatywnie wpływa na rozwój płodu.
Kupować czy nie?
Prawda jest taka, że najlepszym rozwiązaniem byłoby przygotowanie masła orzechowego samemu w domu. Nie jest to szczególnie trudne, ale jest jeden haczyk - potrzebny jest naprawdę dobry blender. Niestety nie każde urządzenie poradzi sobie ze zmieleniem orzechów do konsystencji masła, nie każdy więc może je sobie w domu zrobić.
Na szczęście rynek spożywczy mamy w obecnych czasach na tyle bogaty, że i masło orzechowe z dobrym składem możemy w sklepie znaleźć. Choć oczywiście trzeba liczyć się z tym, że trzeba będzie zapłacić za nie troszkę więcej.
Jeżeli wybierzemy masło orzechowe z dobrym składem, spokojnie możemy używać tego sklepowego.
Jeśli chcecie zapoznać się ze składem masła orzechowego różnych producentów, możecie zrobić to nie wychodząc z domu - wystarczy wejść na stronę Czytaj Skład i tam znajdziecie niezbędne informacje (więcej tutaj)
Pamiętajcie tylko o jednym - masło orzechowe (podobnie jak same orzechy) jest bardzo kaloryczne, nie przesadzajcie więc z ilością. Używajcie go tylko jako dodatku, nie jako podstawy dania 😉
Ja uwielbiam połączenie bananów i orzechów, przygotowałam więc sobie koktajl bananowo-orzechowy z masłem orzechowym na drugie śniadanie 😋
Koktajl bananowo-orzechowy - przepis na 2 porcje
Do przygotowania koktajlu będziesz potrzebować:
- 400ml mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego),
- 2 banany,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżeczki siemienia lnianego.
Wszystkie składniki połącz i zblenduj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Osobiście nie jestem fanką masła orzechowego, ale uwielbiam koktajle bananowe. Nawet wczoraj sobie zrobiłam. Często do takiego koktajlu dodaje ciemne kakao i też jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa lubię orzechy, więc czasem dodam masło orzechowe do koktajlu.
UsuńI zgadzam się, banan z kakaem to też doskonałe połączenie :D
Lubię też połączenie banana i wanilii :)
Ogólnie banany są super, zwłaszcza w koktajlach xD